Genudgivelse af Valerie Solanas manifest fra 1967 med forord af Sanne Søndergaard, som sætter teksten i perspektiv til feminismen anno 2021. For interesserede i Metoo-bevægelsen og feminisme.
Sanne Søndergaard er forfatter, komiker og foredragsholder. Hun ser manifestet som satire, hvor forfatteren bruger satirens mest effektive greb: overdrivelse, forenkling og "det svarer til" til at understrege sine pointer. Valerie Solanas (1936-1988) kom fra trange kår, med misrøgt og seksuelle overgreb. Hun studerede en kort overgang psykologi, hvor hun overlevede ved at prostituere sig selv, og i 1967 udgav hun SCUM (Society for Cutting Up Men). Manifestet er et opråb til kvinder om at tage magten tilbage. Manden er besat af magt, penge, død og at ødelægge og kneppe. SCUM er en tilstand, en holdning, en måde at tænke på.
Bogens forord sætter manifestet i flot perspektiv til, hvor feministbevægelsen er anno 2021. Det sætter ligeledes spørgsmålstegn ved, hvorfor "mandighed" ikke, ligesom feminismen, bliver betegnet som en bevægelse. Manifestet kan i dag læses med et historisk fokus, men kan også sættes i perspektiv til fx Metoo-bevægelsen og få læseren til at reflektere over, hvor langt (eller kort) vi er kommet med ligestillingen.
Tidligere udgave fra 2010, SCUM manifest, indeholder forord af Sjón og efterskrift ved udgiveren. Selve manifestet er det samme som den aktuelle udgivelse. En anden bog, der også sætter fokus på uligheden mellem kønnene, er VoldtægtSCUM ManifestVoldtægtTidligere udgave fra 2010, SCUM manifest, indeholder forord af Sjón og efterskrift ved udgiveren. Selve manifestet er det samme som den aktuelle udgivelse. En anden bog, der også sætter fokus på uligheden mellem kønnene, er .