Bøger / skønlitteratur / digte

Sensommer remix


Beskrivelse


Digte om at miste sin bedre halvdel, om corona og om ensomhed. Til læsere af ny lyrik.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2023

af

af

Thomas Glud

d. 13. jan. 2023

Digte om at miste sin bedre halvdel, om corona og om ensomhed. Til læsere af ny lyrik.

"Sensommer remix" er en digtsamling om tabet af den anden, om pludselig at være alene, sidde inden døre på grund af en pandemi og beskue verden gennem vinduet. Haikuet fylder som genre en del af bogen.

Thorvald Berthelsens stil i "Sensommer remix" er karakteriseret ved en slags sproglig ufremkommelighed. Som her i digtet "Landkending": "Flytter i nyt hus/ med tilgroede stier/ som baner vejen". Han skriver på en følelse, og mens han maler indre billeder frem, sættes ord sammen til nye ord, og det mimer i høj grad mødet med det fremmede. På den måde er "Sensommer remix" et forsøg på at skildre en verden som er i forandring, og som ikke ligner sig selv. Digtene er skrevet indefra - man ser ud gennem persiennerne. Generelt er digtene meget personlige, hvilket måske også er med til at gøre dem ufremkommelige eller svære at forstå. Men enkelte steder glimter Berthelsen med sin store belæsthed og erfaring indenfor feltet, for eksempel her i digtet" Vanvid": "Blishønens uro/ som om i morgen fandtes/ lyden af vandringe". Her er det Bashos stoisk japansk ro, der afløses af en blishøne.

Der er kommet en del digtsamlinger med udgangspunkt i corona. Louise Juhl Dalsgaards I dag skal vi ikke dø kan nævnes, men der er mange andre. Berthelsens bog er dog anderledes i og med sorgen fylder mere end coronaen.