Læsere af klassiske romaner vil her kunne få et gensyn med den sidste store tyske romantikers kendte roman fra 1959, som siden da dog har mistet sin kultstatus.
Hesse (1877-1962) udgav den buddhistisk inspirerede udviklingsroman Siddhartha i 1922, dansk 1959, i hvilken han udspiller sin indre splittelse på en indisk baggrund. Brahmansønnen Siddhartha (den oplyste) drager ud på en spirituel rejse for at finde sandheden om sig selv. Undervejs møder han Buddha, lytter til hans budskab, efterlader sin ven Govinda der, men drager selv videre, lærer elskovskunsten, bliver købmand, for som gammel at blive en fattig færgemand. Den lange, omskiftelige livsrejse er ledsaget af Siddharthas reflektioner over livet og jeg'et.
Denne 6. udg. er identisk med 1. udg. fra 1959. Hesse regnes for den sidste store tyske romantiker, og hans søgen efter en alternativ levevis appellerede til de frihedsstræbende, der søgte efter et alternativ til forbrugerisme. I 60'erne fik Siddhartha, med følgeskab af Kerouacs On the road og Burroughs Naked lunch, kultstatus i hippiekulturen. Læsere af Siddhartha vil også kunne lide Alkymisten.
Skønt Siddhartha, med skiftende tider har mistet sin kultstatus, er temaet: jeg'ets søgen efter meningen med tilværelsen, dog evigt aktuelt, og Hesses kendte roman skal selvfølgelig også fremover være at finde på biblioteket. Den egner sig godt til læsning i studiekredse.