Målgruppen er opgaveskrivere og andre med interesse for en kulturhistorisk beretning om sigøjnere i Danmark og Nordeuropa.
Bogen indledes med et forord af Peter Riismøller fra den første udgave i 1965 og en indledning af Anders Enevig fra 2007. Heri forklares baggrunden for de to udgaver af bogen og om brugen af ordet rejsende for sigøjnere, hvor udviklingen har ført til, at ordet sigøjner i dag er blevet helt acceptabelt. Bogen består af kapitler om kulturhistoriske emner, lejre og bosættelser i forskellige geografiske områder og slægtsgrupper. Disse afsnit er i store træk optryk fra 1965, og der markeres med tydelige angivelser de suppleringer, der rummer oplysninger om den udvikling, der er sket siden. Teksterne er illustreret med forfatterens sort/hvide fotografier. Bogen slutter med litteraturhenvisninger, stedregister, emneregister og navneregister.
Bogen er en revideret og ajourført udgave af Tatere og rejsende fra 1965. Der findes ikke mange bøger om sigøjnere, og denne supplerer i relation til danske forhold Sigøjnere : 1000 år på kanten af Europa fra 2006.
Forfatteren dokumenterer i bogens tekster sigøjnernes historie på baggrund af interviews og samtaler. Seriøs og meget anvendelig bog om en overset gruppe i den danske kulturhistorie.