Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sigurd i Valhal


Beskrivelse


Sigurd tager som blind passager med på vikingetogt. Han kommer i kamp og vågner efter et blackout i Valhal, hvor han møder Tor. Han er ikke død, og Tor hjælper ham hjem.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 1999

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 20. aug. 1999

Letlæsningsbog for letøvede begyndere fra 8 år. Det er en ikke helt sammenhængende, men tilstræbt sjov historie om Sigurd der sniger sig med far, storebror og deres høvding Rolf på vikingetogt. Sigurd havner efter et blackout i Valhal, men er ikke død. Han møder Tor og Sif, og har da også et af Sifs gyldne hår med da han, hjulpet af Tor, vågner hjemme hos mor. Tegningerne er i illustrators vanlige streg. Bogen præsenterer bl.a. kristendommen, repræsenteret af en lidt stupid og hoven munk, overfor vikingetroen, men det fungerer ikke uden en rigtig forklaring sammen med denne forenklede udlægning. Forside i farver med Tor og Sigurd er dækkende for indhold. Selvom det er en letlæsningsbog, eller måske netop derfor, synes jeg at historien er for usammenhængende og for forenklet. Historien skal fungere i det mindste på sin egne præmisser, og det kniber her. Tekst og billeder klæder heller ikke ligefrem hinanden – det bliver for fjollet.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 1999

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 20. aug. 1999

Historien om vikingedrengen Sigurd angives at være i den sværeste ende af serien for nye læsere i 1.-2. klasse. Det er en læseteknisk eksemplarisk gennemarbejdet tekst med et ekstremt lavt ordforråd, lydrette ord, korte sætninger i en åben opsætning og støttet af opkvikkende illustrationer. Nok er historien lidt spinkel, men det er alligevel lykkedes at sammensætte flere forløb omkring vikingetilværelsen, så der både bliver drama og spænding og humoristiske indslag og konkrete oplysninger om liv og tro i fortiden. Begynderlæseren i skolens yngste klasser skal nok blive fastholdt af fortællingen, der fremtræder som mere end et letlæsningshæfte; den giver fornemmelsen af at sidde med en "rigtig" bog. Teksten, der er i kapitler af varierende længde, er gennemillustreret med vittighedstegninger med stornæsede og tykvommede vikinger i en stil, der faktisk går ud over det humoristiske og over i det noget pjankede. Den lille Sigurd sniger sig ombord på et skib og kommer med på togt. Han fanger en munk nærmest ved et uheld, men havner så efter vild kamp ved et kloster hos de døde krigere i Valhal. Det viser sig at være en misforståelse, så Tor fører ham – i en sæbekasselignende geddebukkevogn! – tilbage til mor derhjemme.