Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sikringen : forbrydelse, farlighed og foranstaltninger : sikringsafdelingen i dansk psykiatri 1918-2018


Beskrivelse


Om Sikringsanstalten for psykisk syge kriminelle i Nykøbing Sjællands 100-årige historie, dens patienter og forholdet til psykiatrien og sundhedsmyndighederne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2018

af

af

Grethe Lorentzen

d. 13. nov. 2018

Sikringsafdelingens 100-årige historie, og dens forhold til psykiatrien, sundhedsmyndigheder og offentligheden. Til læsere, der er interesseret i psykiatri, og til opgaver fra gymnasieniveau.

I 2018 har Sikringsafdelingen, "Sikringen" i daglig tale, som huser kriminelle sindsyge, 100 års jubilæum. Jesper Vaczy Kragh fortæller i kronologisk orden om optakten til etableringen af "Sikringen", dens historie på skiftende lokationer, om indsatte og personale, og strømninger i tiden som har haft indflydelse på kriminalforsorgens og psykiatriens rolle og behandling af de indsatte. Bogen er baseret på studier af arkivmaterialer. Litteraturliste, forfatterregister og noter. JVK er ph.d. i medicinhistorie.

Bogen fortæller ikke bare en særdeles spændende, og til tider hårrejsende historie, om en psykiatrisk institution. Den er i høj grad levendegjort af personhistorierne og perspektiveringen til det omgivende samfund, politiske strømninger og udviklingen i psykiatrien og kriminalforsorgen. Solidt indpakket bog med glittede sider og omfattende illustrationer og kilder.

Dette er første samlede fremstilling om institutionen. JVK har udgivet flere bøger om psykiatri, bl.a. Psykiatriens historie i DanmarkHospitalslivSikringen, som har et kapitel om Sikringsanstalten. I hæftet Hospitalsliv og i bogen Sikringen gives nogle indtryk af livet på Sikringsanstalten i Nykøbing SjællandDette er første samlede fremstilling om institutionen. JVK har udgivet flere bøger om psykiatri, bl.a. Psykiatriens historie i Danmark, som har et kapitel om Sikringsanstalten. I hæftet og i bogen Sikringen gives nogle indtryk af livet på Sikringsanstalten i Nykøbing SjællandDette er første samlede fremstilling om institutionen. JVK har udgivet flere bøger om psykiatri, bl.a. Psykiatriens historie i Danmark, som har et kapitel om Sikringsanstalten. I hæftet Hospitalsliv og i bogen gives nogle indtryk af livet på Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland.


Psyke & logos

Årg. 41, nr. 2 (2020)

af

af

John Bertelsen (f. 1945-09-13)

Årg. 41, nr. 2 (2020)


Social kritik

Årg. 31, nr. 157 (2019)

af

af

Birgit Kirkebæk

Årg. 31, nr. 157 (2019)


Handicaphistorisk tidsskrift

Nr. 41 (2019)

af

af

Birgit Kirkebæk

Nr. 41 (2019)