Bøger / faglitteratur

Skæbnekamp : den tysk-sovjetiske krig 1941-1945


Beskrivelse


Summary: Skæbnekamp er beretningen om krigen på Østfronten mellem Hitlertyskland og Sovjetunionen set fra den sovjetiske side af fronten. Ud over de militære krigsbegivenheder kaster Niels Bo Poulsen blikket ind i krigstidens sovjetiske samfund og beskriver blandt andet livet for befolkningen under tysk besættelse, dagligdagen for russerne på den sovjetiske hjemmefront, styrets fortsatte undertrykkelse af sin egen befolkning. Et detaljeret, men også kritisk billede af Sovjetunionen i krig – og en fortælling, der trækker historien op til i dag, hvor Den Store Fædrelandskrig i nutidens Rusland er blevet ophøjet til en hellig fortælling, som ikke må udfordres. [Forlagsbeskrivelse].

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2016

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 17. maj 2016

Målt i menneskeliv blev krigshandlingerne i Sovjetunionen under 2. verdenskrig langt de blodigste og skal tælles i tocifrede milliontal. Det er blandt andet dette perspektiv, historiker Niels Bo Poulsen har i sin beskrivelse af denne del af verdenskrigen og derfor et vigtigt standardværk, der kan læses af alle.

Bogen, der er en revideret udgave af Den store fædrelandskrig, beskriver både krigen mellem Nazityskland og Sovjetunionen, og forholdene for sovjetiske soldater og befolkningens ofre og afsavn. Krigen indebar tillige en konsolidering og uddybning af Stalins greb om partiet og magtapparatet, hvilket blev afgørende for Sovjets udvikling frem til 1956, hvor Stalin døde.

De seneste ti år har magthaverne i Kreml anvendt Sejrsdagen, den 9. maj, i en ny næsten kultagtig fortælling med stærke nationalistiske undertoner, der bruges som legitimering af regimet. Baggrunden for den tænkning betoner Niels Bo Poulsen her i nye og aktuelle afsnit, hvor der fx også trækkes tråde til konflikten med Ukraine.

"Skæbnekamp" er en ny og betydeligt udvidet udgave af forfatterens nu næsten ti år gamle Den store fædrelandskrig. I de nyskrevne afsnit beskriver Niels Bo Poulsen, hvordan Putinstyret nyfortolker og reviderer synet på Sovjets indsats i krigen.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 5. sep. 2016

af

af

Poul Grooss

d. 5. sep. 2016


litteratursiden.dk

d. 14. juni 2016

af

af

Dinna A. Madsen

d. 14. juni 2016

En grundig, gennemresearchet og overvældende bog om krigen på Østfronten set fra sovjetisk side. I ’Skæbnekamp’ gennemgår militærhistoriker Niels Bo Poulsen Den Store Fædrelandskrig, verdenskrigen på...


Jyllands-posten

d. 18. juni 2016

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 18. juni 2016


Kristeligt dagblad

d. 21. juni 2016

af

af

Mikael Busch

d. 21. juni 2016


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 53, nr. 2 (2017)

af

af

Ole Halding

Årg. 53, nr. 2 (2017)