Planlæggere og historisk interesserede får her 100 års danmarkshistorie med det brede perspektiv lagt på både formel og uformel byplanlægning frem til vedtagelsen af den første danske byplanlov i 1938.
En letløbende og dog særdeles indholdsrig og faktuel fremstilling af planvilkårene for den første danske byplanlov. Forfatteren tolker planlægning som både den formelle og den uformelle og kigger på de rækker af spor, der blev trukket hen over og ned gennem Danmark i 1800-tallet. Han fortæller den spændende historie om udviklingen af jernbanen, telegrafen, telefonen - ja og også andelsbevægelsen, og hvad det gjorde ved Danmarks udseende - ikke mindst i provinsen. Samfundet var under hastig forandring, byerne voksede og voksede uden plan, og det blev nødvendigt at tøjle de private initiativer og indføre forskellige former for reguleringer og planer. Først i 1938 vedtages en egentlig byplanlov, der tager hånd om at forme både by og land. Forfatteren (1936-2008) har skrevet flere bøger om kunst- og arkitekturhistorie.
Bogen er tidsmæssig optakt til Arne Gaardmands Dansk byplanlægning 1938-1992 fra 1993. Af nye titler om byplanlægning kan nævnes Hvem opfandt parcelhuskvarteret? og Arkitektur der forandrer.
Kan læses som "sådan blev det moderne Danmark til" og er fuld af spændende viden om landet, infrastrukturen, byudviklingen og byplanlægningens helte som Meldahl, Eiler Rasmussen, Alfred Råvad m.fl. i perioden 1830-1938.