Bøger / faglitteratur

Skagensmalerne


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2010

af

af

Jette Andreasen

d. 20. jan. 2010

Historien om kunstnerkolonien på Skagen fortælles her i overskuelig form, men med alle de velkendte highlights. Bogen kan bruges som en første introduktion.

Hovedteksten er skrevet af Skagens Museums tidligere direktør og har oprindelig været brugt i forbindelse med en udstilling af skagensmalerne på det svenske Zorn Museum i 2006. Nøgternt og enkelt fortælles den for mange velkendte historie, der indledtes midt i 1800-tallet med maleren Martinus Rørbyes skagensrejse, og fortsatte med Holger Drachmann, Michael Ancher, P.S. Krøyer og mange flere. Omdrejningspunktet er livet i kunstnerkolonien, der også talte de malende hustruer Anna Ancher og Marie Krøyer. Der gås let henover motiverne, som ofte indbefattede de lokale fiskere, men motiverne fremgår af de mange illustrationer i form af billeder fra museet, desværre gengivet i en lidt svingende kvalitet. Der er også blevet plads til historien om den til museet overførte Brøndums Spisesal og de to annekser Havehuset og Krøyers første atelier.

Skagensmalerne har været genstand for en strøm af bøger, der på mange niveauer har beskrevet såvel kunstnerkolonien samlet som de enkelte kunstnere. Denne lille bog fungerer fint som en første oversigt, men tilføjer intet nyt.

En nøgtern introduktion til Skagensmalerne og en fin souvenir efter et besøg på Skagens Museum.