Bogen er for den interesserede i psykologiske emner samt for behandlere og terapeuter.
Lars J. Sørensen er chefpsykolog ved et psykiatrisk hospital, han arbejder desuden som psykoterapeut i privat praksis og som underviser af kommende terapeuter. Hvor han tidligere i sine bøger har beskæftiget sig med psykiatriske tilstande, er det her den helt alment kendte tilstand skam, der er genstand for hans bearbejdelse. Skammen er medfødt som en radar for følsomme sansninger, der skal beskytte vores aller mest intime, men udvikles i samspillet med vore nærmeste og opstår som en destruktiv følelse, når vi ikke bliver set som dem, vi er, og når man bliver forstået og behandlet forkert. Uanset hvad, er skammen dybt personlig og bundet til selvet, og således spiller den en stor rolle for, hvem vi er, og hvordan vi manøvrerer i livet. Bogen falder i 3 dele, hvor 1. del ser på skammen som fænomen, mens vi i 2. del kommer rundt om forskellige facetter af skam. 3. del er om behandling af uhensigtsmæssig skam. Forfatteren er meget kompetent og har ingen endegyldige konklusioner. Forståelig for den almindelige læser med god motivation for emnet. Gode litteraturhenvisninger.
Skam er skammeligt overset i den psykologiske litteratur. Rødt og hvidt, om skam og skamløshed, 1996 og Fra skam til selvrespekt, 2010.
En særdeles interessant og kompetent bog, der kommer godt rundt om fænomenet skam - den medfødte, som er pulserende og fuld at liv, og den tillærte, som er ødelæggende og forbundet med død.