Historisk fremstilling af Danmarks udenrigspolitik gennem de sidste 250 år. Gennem en række punktnedslag i vigtige situationer og begivenhedsforløb får vi hovedlinjerne i en politik, hvor det har handlet om grænsedragning over samarbejdsorganisationer til politisk/religiøse kriser og krigsdeltagelse. For alle historisk interesserede og studerende fra gymnasieniveau og opefter.
Udenrigsministeriet blev oprettet for 250 år siden. Forfatteren er historiker, men har gennem mange år arbejdet i forskellige jobs i udenrigstjenesten. Han fortæller udenrigspolitikkens historie gennem en række nedslag: tabet af Norge i 1814, krigen 1864, Genforeningen og samarbejdspolitikken under besættelsen. Bogens midterste afsnit handler om Danmarks rolle i det internationale samarbejde: medlemskabet af FN, NATO, EU, fodnotepolitikken og de baltiske landes selvstændighed. I sidste afsnit er det EU's udvidelse mod øst, Irak-krigen, Muhammed-krisen og det mislykkede klimatopmøde i 2009. I alle tilfælde beskrives udover de konkrete begivenheder de politiske problemstillinger og de svære dilemmaer og valg.
En velskrevet fremstilling af en forfatter, der har det lange lys på og har overblik over stoffet. Han fremstiller sobert de politiske valg set i samtidens lys uden at blive partipolitisk. Et stykke danmarkshistorie, der nok skal få en del læsere, fagfolk såvel som lægfolk.
Det store standardværk på området er 6-bindsværket Dansk udenrigspolitiks historie. [Bind] 1Dansk udenrigspolitiks historie. Bind 1 : Konger og krige.