Bøger / skønlitteratur til børn

Skorstensfejerdrengen


Beskrivelse


Den forældreløse dreng Niklas kommer til Stockholm i 1848 som læredreng hos en skorstensfejer. Det bliver et liv med farligt arbejde, tæv og evig sult, så Niklas beslutter at stikke af.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 1997

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 6. nov. 1997

Svensk billedbog, stemningsfuldt ill. af Tord Nygren, med en indgående, ret så barsk fortælling om grov udnyttelse af børns arbejde i forrige århundrede. Bogen foregår i Stockholm i 1848 og handler om den forældreløse dreng Niklas, der kommer til byen som læredreng hos en ondskabsfuld og voldelig skorstensfejer. Mester sulter bl.a. han sine to læredrenge, så de kan komme op i de snævre skorstene. Det lykkes Niklas at stikke af og få hjælp af en journalist, der interesserer sig for sagen. I næsten Dickensk stil er beskrivelsen af drengens vilkår barsk og nådesløs, men også fuld af håb, for Niklas lader sig ikke knægte og redder både sig selv og den anden hårdt medtagne læredreng. Den for en billedbog ret lange og krævende skildring, der er krydret med en del ældre udtryk, får flot visuelt liv via de stemningsfulde billeder af byen, det myldrende liv i gaderne og det beskidte arbejde på byens tage. Med en levende streg, en særlig lyssætning og farver i den grå/gyldne skala fremmaler T.N. miljøer, personer og skiftende stemninger med stor autenticitet og indlevelse. En spændende, historisk billedbog om en noget anderledes børnetilværelse i en ikke så fjern fortid. Fra ca. 6 år og langt op.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 1997

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 6. nov. 1997

I fyldig, beskrivende tekst og stemningsfulde, detaljerede akvareller holdt i den brune farvetone tegnes i denne billedbog et fint tidsbillede fra midten af det forrige århundrede. Bogen foregår i Stockholm og handler om den 12-årige, forældreløse Niklas, der kommer til storbyen med store forventninger. Her kommer han i lære som skorstensfejer, men opdager hurtigt, at virkeligheden er meget barskere, end han nogen sinde havde forestillet sig. Han skal arbejde under ganske umenneskelige forhold. Efter at han og hans med-læredreng hos skorstensfejermesteren har gået så gruelig meget ondt igennem, ender bogen dog lykkeligt for begge drenges vedkommende. Ethvert barn - og enhver barnlig voksen - vil have ægte medfølelse med de to drenge. Bogen egner sig godt til oplæsning og samtale både om indhold og illustrationer f. eks. ved temaarbejde om børnearbejde i gamle dage. Fra 6 år og opefter. Selvlæsning fra midten af 3. klasse.


Børn & bøger

Årg. 51, nr. 2 (1998)

af

af

Peter Garde

Årg. 51, nr. 2 (1998)


Berlingske tidende

d. 15. mar. 1998

af

af

Eva Glistrup

d. 15. mar. 1998