Bøger / faglitteratur / undervisningsmaterialer

Skriv journalistik


Beskrivelse


Om hvordan man skriver artikler, reportager, anmeldelser og kronikker; hvordan man interviewer en anden; hvordan man målretter sin historie.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 2009

af

af

Jytte Bræmer

d. 22. sep. 2009

Henvender sig primært til elever på gymnasier og andre ungdomsuddannelser, men kan sagtens anvendes af alle andre, der ønsker en kort introduktion til det journalistiske håndværk.

En meget klar indføring til journalistisk arbejde. Bogen sætter indledningsvis journalistikken ind i en samfundsmæssig sammenhæng. Hvilken funktion tjener journalistikken i forhold til læseren. Dernæst følger det største afsnit, der er en grundig indføring i, hvordan man skriver en tekst, gør sproget levende, vinkler stoffet, opbygger argumentationen og opnår læserens tillid og opmærksomhed. Efter en gennemgang af diverse journalistiske genrer, går bogen dybere ned i særpræg og karakteristika, der kendetegner diverse genrer, eksempelvis anmeldelser, reportager, essays, kronikker mv. Der sluttes af med et bud på de største udfordringer for journalistikken i fremtiden. Bogen er tydeligvis tænkt som en lærebog, fortrinsvis i gymnasiet som et middel i den tværfaglige undervisning, fx AT-forløbet. Bogen er forsynet med små faktaafsnit og en del øvelser, både individuelle og gruppevise. Men bogen har en klarhed og enkelhed, der også gør den velegnet i andre sammenhænge, hvor der efterspørges en hurtig indføring i de vigtigste journalistiske principper.

Der findes adskillige bøger om kunsten at skrive journalistisk, fx Meilby: Journalistikkens grundtrin, 7. opl., 2006.

En lærebog til ungdomsuddannelserne om den journalistiske skrivemåde. Kan dog sagtens anvendes i en bredere sammenhæng.