Bøger / faglitteratur

Skrivekridtets fossiler


Beskrivelse


Guide til de mange fossiler, der findes i de danske skrivekridtaflejringer.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. jan. 2012

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 9. jan. 2012

Bogen er for amatørsamlere af fossiler i kridtklinter.

Forfatterne er hhv. biolog/geolog og konservator/kurateringsassistent. Den ene forfatter bidrog til Danekræ, 2008. Bogen er en felthåndbog til bestemmelse af fossiler i Danmarks skrivekridtklinter, hvoraf de mest kendte er Møns og Stevns klinter. Der er et generelt afsnit om findesteder og hvor fossilerne kommer fra (kridttidens dyr og svampe). Bogens hoveddel er opdelt i en snes familier (svampe, snegle, blæksprutter osv). Hver opslag beskriver en art med levevis, teorier om udseende og hvad der ellers kan være af interesse for målgruppen. Dels de typiske fossiler, dels særlig exceptionelle fund og danekræ. Endelig er der afsnit om hvordan man indsamler, registrerer og gunstige tidspunkter at finde dem. Bogen er gennemillustreret med farvefotoer i høj kvalitet af fossiler, nulevende arter og skrivekridtlandskaber. Alt sammen meget pædagogisk sat op og med et meget indbydende layout. Sproget er letforståeligt.

Der findes kun få nyere bøger om fossiler, hvoraf Gyldendals guide til danske fossiler delvis dækker samme arter, men ikke så dybtgående. De øvrige er såvel mindre som mere målrettet bestemte lokaliteter.

En inspirationsbog og felthåndbog for naturvandrere. Eller til at nyde og/eller bruge i sofaen derhjemme.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. apr. 2013

af

af

Lars Ovesen

d. 18. apr. 2013

Bogen Skrivekridtets fossiler egner sig for låneren, der er interesseret i fossiler. Biblioteksbrugeren med en sund nysgerrighed indenfor danske fossiler vil ligeledes få et væld af informationer.

Der er tale om en 2. udgave af bogen med samme titel fra 2012. Hele bogen er meget systematisk og overskueligt opbygget. Kapitlerne, med funky navne som "Bryozoer" eller "Mosasaurer", er skrevet i et forholdsvist nemt forståeligt sprog, og der er et væld af billeder, der illustrer teksten nærmere. Desuden er der medtaget et kapitel, der forklarer og illustrerer, hvordan man selv indsamler og præparerer kridt-fossiler. Bogen afsluttes med en stor kildefortegnelse, der nok har størst interesse for den professionelle samler af fossiler. Selve bogen er udgivet i en softback kvalitet og er til min store glæde, trykt på FSC papir.

For yderligere informationer om Danske fossiler se Danekræ - Danmarks bedste fossiler fra 2008. I forhold til førsteudgaven fra 2012 er der i den foreliggende et yderligere afsnit omhandlende fossiler i flint, samt enkelte andre ændringer og spredte korrektioner.

En overordentlig informativ bog, der for den rette låner er et sandt overflødighedshorn af oplysninger om danske fossiler. Har biblioteket førsteudgaven er denne ikke "et must", men bestemt god at have.


Weekendavisen

d. 16. mar. 2012

af

af

Heidi Laura

d. 16. mar. 2012


Flora og fauna

Årg. 118, h. 3/4 (2013)

af

af

Jens Reddersen

Årg. 118, h. 3/4 (2013)


Geologisk nyt

2011, nr. 6

af

af

Søren Bo Andersen

2011, nr. 6