Bøger / faglitteratur til børn

Slanger

Del af Vilde dyr

Beskrivelse


Hvordan slanger ser ud, klapperslangen, sådan bevæger en slange sig, dens mad og hvordan den spiser samt dens unger. Mange farvefotografier.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juli 1999

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 6. juli 1999

En god og reel fagbog for de yngre læsere. Trods titlen beskæftiger bogen sig hovedsageligt med klapperslangen. Bogen behandler flere relevante spørgsmål i forbindelse med klapperslangen: Levesteder, udseende, sanser, føde samt livscyklus. Bogen er bygget op om dobbeltopslag ofte med et indledende spørgsmål, f.eks.: Hvordan spiser gift-slanger? De enkelte sider er domineret af fortræffelige farvefotos med 3-5 liniers tekst knyttet til billederne. Teksten er forholdsvis let at læse og er ren information uden den store direkte appel til læseren. Nogle sammensatte ord er delte. Ord med fede typer er forklaret i ordlisten bag i bogen, hvor der også er faktasider og stikord. Bogen kan selvlæses fra 3. klasse, men kan sagtens benyttes i mindre klasser med lidt voksenhjælp – billedmaterialet rummer rige muligheder for samtale. Meget velegnet som en del af et emne om vilde dyr som denne serie hedder. Vi har en hel del bøger om slanger, men de er noget sværere end denne titel.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juli 1999

af

af

Bo Knudsen

d. 6. juli 1999

Dette er ikke "bogen" om slanger, men en lille, indbydende og hurtigt læst bladrefagbog om klapperslangen. Serien udvider fra "småkravl" til de større "vilde dyr", men ellers ser Lette Flachsbøger ud som de plejer. Blot pænere, da man har undladt de meget krasse farver på siderne. Emnet slanger er eksemplificeret med klapperslangen, som bogen udelukkende handler om. Som i de tidligere bøger i serien er der et klart farvefoto pr. side og en meget kort tekst sat med store typer. Der er stikordsregister og en lille ordforklaring. Billederne er udmærkede, og kan glæde slangeglade børn. Men at lade bogen fremstå som en bog, der skal belyse emnet "slanger" nærmer sig falsk varebetegnelse. Man har valgt én, gråbrun og ikke særligt spektakulær, giftslange. Kvælerslangen er således slet ikke nævnt. Og selvom teksten er letlæst og korrekt, er den sine steder så forenklet, at den bliver intetsigende. Bogen kan læses af børn fra ca. 9-10 år, men kan sammen med en voksen bruges fra 5-6 år. Den kan dog ikke stå alene, hvilket den heller ikke behøver, da der er adskillige bøger om slanger. Den, der kommer tættest på, til de yngre selvlæsere, er Slanger af Bent Faurby (98/09), som kommer godt rundt om emnet.