Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Slavebarnet


Beskrivelse


I oldtidens Palæstina bliver 7-årige Shara solgt til en slaveskole. Gennem ydmygelser og tortur oplæres hun til en lydig slave ved navn Agave. Så sælges hun til den mærkelige Helena.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

MHs førte børnebog er en særpræget bog om slaveliv, ikke grusom på overfladen, men dybt uhyggelig i dybden. I 'bibelsk tid' bliver 7-årige Shara solgt som slave til en slaveskole ejet af enslavehandler. Uden drastiske beskrivelser, men alligevel frygteligt at læse, bliver hun oplært til total lydighed. Hun får et nyt navn, mister sin identitet og bliver én, der som det enesteeksisterende ønsker at adlyde blindt. Det er en jammerlig tilværelse, der beskrives, men dog så nænsomt beskrevet, at elever omkring 11-13 år kan læse om og føle med Shara. Som 12-årig bliver hunkøbt af Helena, en tidligere bordelslave, der har forstået at snøre kunderne, så hun har kunnet købe sig fri. Helena ernærer sig nu som selvstændig hore, stadig i afhængighed, og hun er en elendigslaveejer, der ikke giver de befalinger, der er en nødvendighed for Shara. Efterhånden opdager Shara, at man kan være nok så bundet som fri end som slave. Shara må til igen at forsøge at tænkeselvstændigt, og hun opdager, atHelena i virkeligheden er hendes ældre søster, som blev solgt år før Shara. Denne bog, der kunne være velegnet som klassesæt i dansk, historie og kristendom i 6.-7.klasse, slutter med en spirende optimisme.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Hald

d. 18. dec. 2018

Efter flere historiske romaner for voksne debuterer M.H. nu som børnebogsforfatter med en roman, der foregår i oldtidens Palæstina. Shara, datter af jødiske slaver, bliver som 7-årig solgt tilen slaveskole, hvor børnenes personlighed gennem ydmygelser, nye navne og tortur systematisk nedbrydes, så de bliver perfekte, lydige slaver. Shara ændres til slavepigen Agave, der med længselventer på at blive solgt og komme ud i 'friheden' udenfor skolen. Hun købes af den mærkelige Helena (selv tidligere slave på et bordel), der viser sig at være Sharas søster. Romanens slutning giverhåb om, at pigerne efterhånden vil finde sig selv igen og få et liv sammen til at fungere. Synsvinklen er Sharas, og hun er den eneste person, læseren kommer tæt på. Gennem hendes tanker og angstgives en udmærket beskrivelse af de psykiske ændringer, der sker, når personligheden nedbrydes. Bogen er skrevet i et dagligdags, sanseligt og ordknapt sprog, der nogle steder virker lidtstaccatoagtigt. En stor, åbensats og korte sætninger gør bogen nem at læse, men antydninger og pludselige spring i tid gør, at den først er velegnet fra 12 år. Historien er barsk, men ikkeknugende, og Svend Otto S.'s forside med et bange barn, der trækkes af sted på kamelryg, angiver fint stemningen.


Det fri aktuelt

d. 30. sep. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 30. sep. 1992


Politiken

d. 30. sep. 1992

af

af

Anna Poulsen

d. 30. sep. 1992


Information

d. 9. nov. 1992

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 9. nov. 1992


Jyllands-posten

d. 13. okt. 1992

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 13. okt. 1992


BUM

Årg. 10, nr. 4 (1992)

af

af

Birger Hauptmann

Årg. 10, nr. 4 (1992)