Bøger / skønlitteratur / digte

Smagen af stål : digte


Beskrivelse


Digte, der tager afsæt i digterens nutid, hvor emner som parforholdets kriser, erotik, digtning, krig og død blander sig med billedet af naturens skønhed.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. sep. 2014

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 17. sep. 2014

Pia Tafdrups digte er for feinschmeckere. Men mange af samlingens digte er umiddelbart forståelige og vil også kunne bruges af en bredere kreds med lyst til at læse ny dansk lyrik.

Samlingens 55 digte falder i 9 dele, med hver deres overskrift og tema. I "No return" er der tale om kriser parforholdet: "- Du terroriserer mig med liv,/ siger du/ og slynger mig et øjeblik uden for mig selv./... / - Og du terroriserer mig med død/ siger jeg/ uden at kunne få luft." Temaet dukker også op i andre af samlingens dele som i digtet "Ørering" i delen "Vildspor". Erotiske digte dukker op flere steder i samlingen. Døden er nærværende samlingen igennem, selv når alt ånder idyl "Bladene gløder i terrænet, før/ de daler fra træerne./ /I Italien sætter en mand ild til sig selv,/ fordi han ikke har arbejde,/ men syv børn at forsørge." Jo, efterårsløvets glød leder tanken hen på den italienske mands ild. En af delene er helliget temaet "Krig": "Alle omkring stirrer på dyngerne af sten,/ der før var høje bygninger i byens centrum", lyder det i "Jævnet by". Delen "Tab" handler om moderens død og bringer også den for længst afdøde far frem i erindringen samt alle barndomsminderne. Naturen er nærværende og i delen "Afventen" spiller et livligt egern en rolle i flere digte. Digtene er enkle og vedkommende og skrevet i et fantastisk sprog.

Tafdrup er i en liga for sig. De mange digte fra naturen har hun til fælles med Pia Juul.

Samlingen præges af smukke og vedkommende billeder. Sproget turneres elegant.


Jyllands-posten

d. 23. sep. 2014

af

af

Erik Svendsen

d. 23. sep. 2014


Politiken

d. 28. sep. 2014

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 28. sep. 2014


Berlingske tidende

d. 4. okt. 2014

af

af

Jørgen Johansen

d. 4. okt. 2014


Information

d. 3. okt. 2014

af

af

Linea Maja Ernst

d. 3. okt. 2014


Kristeligt dagblad

d. 1. okt. 2014

af

af

Peter Stein Larsen

d. 1. okt. 2014