Bøger / faglitteratur / opskrifter

Sønderjysk kaffebord : 100 år efter genforeningen


Beskrivelse


41 opskrifter på det traditionelle opbud af sødt og godt, som man kan blive budt på ved et Sønderjysk kaffebord. Forfatteren har tilpasset opskrifterne, så man kan købe alle råvarer i nærmeste supermarked.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. aug. 2011

af

af

Katja Larsen

d. 5. aug. 2011

Endnu en bog i Morten Skærveds serie af små kogebøger. Denne udgivelse henvender sig til alle der ønsker at byde sine gæster på et sønderjysk kaffebord.

Morten Skærved er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom, og har medvirket i flere programmer i tv. Sønderjysk kaffebord indeholder et forord om det sønderjyske kaffebords oprindelse og omkring 30 opskrifter på bl.a. boller, kløben, kathrineblommekage, fedtebrød og knepkager. Venstresiderne består af ingrediensliste, fremgangsmåde samt tips. Højresiderne består af et helsides farvefoto af kagerne. Rækkefølgen på opskrifterne følger serveringsrækkefølgen. Som noget ganske sjovt kan man efter hver titel, se den sønderjyske udtale. Opskrifterne er bearbejdet så råvarerne er til at komme til; således er fedt erstattet af smør.

Man kan også læse om det sønderjyske kaffebords oprindelse i Sønderjysk kaffebord af Siegfried Lenz fra 2007. Det sønderjyske kaffebord af Inge Adriansen indeholder færre opskrifter og fremstår knap så indbydende som nærværende bog.

Alt i alt en lille indbydende bog med kageopskrifter, der ikke lige findes i enhver anden bagebog.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juli 2020

af

af

Anne Birgitte Langkilde Hundahl

d. 21. juli 2020

Et overflødighedshorn af lækre opskrifter på kager fra det sønderjyske kaffebord. For alle kageelskere!.

Traditionen med det sønderjyske kaffebord opstod i tiden efter 1890, hvor der blev holdt mange nationale møder. De tyske myndigheder ville ikke give spiritusbevilling til kroerne, hvor de dansksindede mødtes. Derfor blev der opført forsamlingshuse til de danske møder, hvor der blev serveret kaffe med kage. Kvinderne kappedes om at medbringe det bedste hjemmebag og det blev hurtigt til rigtig mange kager. På den måde opstod en stærk tradition og det sønderjyske kaffebord fik sit særlige ry. I denne bog præsenterer forfatteren sin farmors opskrifter, bearbejdet, så også de der ikke har erfaringer med det sønderjyske kaffebord, kan være med. På et sønderjysk kaffebord skal der være mindst 7 og helst 11 forskellige bløde og hårde kager. Morten Skærved er ernærings- og husholdningsøkonom fra Suhrs Seminarium og kendt fra TV3-programmet "De Fantastiske 5". Illustreret med farvefotos.

Det sønderjyske kaffebord er et overflødighedshorn af lækre kager og mundvandet løber, når man bladrer i bogen. Her er noget for enhver kagesmag og opskrifter i forskellige sværhedsgrader.

Bogen er en særlig genforeningsudgave med 11 nye opskrifter til forskel fra 2011-udgaven Sønderjysk kaffebordSønderjysk kaffebord. En anden indgang til kaffebordet findes i Siegfried Lenz' om sine trængsler med det sønderjyske kaffebordBogen er en særlig genforeningsudgave med 11 nye opskrifter til forskel fra 2011-udgaven . En anden indgang til kaffebordet findes i Siegfried Lenz' om sine trængsler med det sønderjyske kaffebord.