Bøger / faglitteratur

Sønderjysk kaffebord


Beskrivelse


Om forfatterens trængsler med det sønderjyske kaffebord.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Anne Grete Jacobsen

2007

I hvert fald i Sønderjylland er den danske udgave af denne novelle af Siegfried Lenz ventet med længsel. Den udkom på tysk i 1981, og temaet er de sønderjyske kaffeborde, som ved siden af smørrebrøddet bliver anset for Danmarks bidrag til den gastronomiske verdenskulturarv.

Siegfried Lenz har et stort forfatterskab bag dig, hans mest kendte roman er nok Tysktime, 1968. Han har boet mere end 30 år på Als. På dansk har novellen undertitlen "Mine trængsler med sønderjyske kaffeborde", og det er meget dækkende for historien. Selv om han holder meget af sønderjyder og naturen, kan han ikke skjule at han ikke har haft det så godt med kaffebordene. Et kaffebord bestod af mange kopper god stærk kaffe, og så kagerne, hvis antal kunne variere lidt, men sædvanligvis var det stopkager som boller og kringle, derefter 2-3 slags lagkager (torter), lidt mere blødt som fx en flødekage og til slut 7 slags småkager. Siegfried Lenz skriver meget morsomt om sine trængsler, og slutter sin beretning med at sige, at "vi har beredvilligt ofret nattesøvnen til fordel for et væld og oplevelser og erfaringer, som kun findes her". Kirsten Reinholds illustrationer underbygger fint stemningen i denne lille historie. Inge Adriansen skriver i et efterord om kaffebordenes betydning.

Peter Seeberg har skrevet et essay om sin barndoms kaffeborde.

Det er dejligt, at historien nu foreligger på dansk, og jeg er sikker på, at den vil blive læst op over en god kop kaffe og måske en kage eller to i den kommende tid.