Bøger / faglitteratur / filosofiske skrifter

Søren Kierkegaard - ideens politispion : udvalgte religiøse og filosofiske tekster


Beskrivelse


Søren Kierkegaard-tekster samlet under overskrifterne: Sygdommen (Symptomerne, Diagnosen) og Helbredelsen (Kristus, Kærligheden).

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 19. dec. 2018

Troelsen udgav i 1974 sammen med Kjeld Holm og Malthe Jacobsen den fortræffelige Søren Kierkegaard og romantikerne. Han er i dag gymnasielærer, og det pædagogiske sigte er mærkbart i dette tekstudvalg, der primært er tænkt til brug i undervisningen på gymnasieniveau o.lign. Udvalget er samlet i to hoveddele under begrebsparret »sygdommen« og »helbredelsen«, et greb, der giver samling uden - hvilket for udg. er en vigtig pointe - at præsentere forfatterskabet »som et fast opbygget, sluttet hele, hvad det ganske givet ikke er«. Som indledning til teksterne - 43 korte eller længere fragmenter - giver udg. en introduktion til Kierkegaards tankeverden med vægten lagt på »Kierkegaards afgørende påstand (...) at kærligheden er altings grund« (udvalget er komponeret over dette grundsyn), og han fremhæver forfatterskabets aktualitet. Et sjovt intermezzo er kapitlet Søren Kierkegaard i samtidens spejl med samtidens portrætter af filosoffen, såvel litterære som grafiske; motiveringen er,at Kierkegaards bevidste rolle som gadeklovn etc. var et bevidst led i hans dialektik. I bibliotekssammenhæng et lille udvalg til brug parallelt med flere andre også udmærkede muligheder. Ansk. efter behov. Noter. Kort litteraturliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2003

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 6. nov. 2003

Et halvt hundrede korte uddrag af Kierkegaard-tekster. Kraftigt udvidet (ca. 50%) i forhold til 1. udgaven. Den gamle udgave er inddelt i to hovedoverskrifter: Sygdom og helbredelse. Det er især kulturkritik og eksistenstænkning (kristendom, tro, kærlighed). Disse tekster er fortrinsvis billedlige og fortællende og derfor noget lettere at gå til end det nye tillægs noget længere og mere abstrakte og filosofiske tekster. Ud over teksterne er der nu to introduktioner til Kierkegaard og ca. 10 sider med samtidige tekster og tegninger om og af Kierkegaard. Kierkegaards tekster er holdt i datidens stavemåde og gammeldags sprogbrug. Det er svært at læse og forstå - især for unge, og de knappe noter råder ikke bod på det. Udvalget er da også beregnet på at skulle læses under kyndig vejledning, f.eks. på højskoler og folkeuniversitetet. Kierkegaard er ubestridt Danmarks mest kendte filosof, og interessen for ham er måske svagt stigende efter Garffs biografi SAK (2000).


Gymnasieskolen

årg 67, nr 16 (1984)

af

af

Peter Thielst

årg 67, nr 16 (1984)


Philosophia

årg 14, nr 1/2 (1985)

af

af

Carsten Dyst

årg 14, nr 1/2 (1985)


Berlingske tidende

d. 15. juni 1984

af

af

Jens Glebe-Møller

d. 15. juni 1984


Kristeligt dagblad

d. 20. feb. 1985

af

af

Lars Tjalve

d. 20. feb. 1985


Præsteforeningens blad

årg 74, nr 49 (1984)

af

af

Niels Eric Grunnet

årg 74, nr 49 (1984)