Bøger / skønlitteratur til børn / spænding

Solsortesletten


Beskrivelse


Goshy på 16 år bor i en lille landsby i Kosovo sammen med sin familie. En dag kommer serberne til byen og foranstalter en massakre. Mirakuløst overlever Goshy og flygter gennem det krigshærgede land.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2000

af

af

Britta Liboriussen

d. 25. apr. 2000

Roman for unge fra ca. 14 år. Forfatteren har tidligere udgivet Smilja-trilogien (bind 1 Smil, Smilja, 1996) om borgerkrigen i Bosnien. Nu er tiden kommet til konflikten i Kosovo. Bogens hovedperson er drengen Goshy på 16 år. Sammen med sin mor, far, bror og 2 søstre bor han i en lille landsby. Her har albanere og serbere i årevis levet fredeligt sammen, men efterhånden opstår der problemer. Goshy er albaner. Før i tiden var hans bedste ven en serber, men konflikten mellem albanere og serbere har ødelagt venskabet. En dag kommer krigen til landsbyen. Serberne rykker ind og foranstalter en massakre på de albanske mænd. Goshy overlever ved et tilfælde. Han flygter og gennemgår mange lidelser og farer. Kvinderne og børnene bliver ført bort. Goshy genfinder sin mor og sine søstre i en flygtningelejr. Sammen vender de tilbage til landsbyen efter krigen. Nu er rollerne byttet om, og serberne bliver forfulgt. Handlingen er spændende og godt fortalt. Forfatteren opfordrer til forståelse og tolerance, men i og med at hovedpersonen er albaner, bliver konflikten beskrevet fra albanernes synspunkt. Personskildringen er der ikke gjort så meget ud af. Det er krigen og dens gru, der er centrum for beskrivelsen. En aktuel ungdomsbog med en spændende handling.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2000

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 25. apr. 2000

Solsortesletten, dette smukke navn på en lokalitet i Kosovo står i grel kontrast i romanens indhold, der fortæller om borgerkrigen foråret 1999. Personer og handlingsforløb er fiktion, men med så tydelig dokumentarisk baggrund, at den grufulde virkelighed ikke betvivles. Centrum i fortællingen er den 16-årige kosovoalbaner Goshy, som i modsætning til sin bror Mithat tror på en fredelig løsning. Vi oplever serbernes overgreb på deres landsby og likvideringen af mænd og drenge, hvilket Goshy på mirakuløs vis overlever. Flugten i bjergene, fangenskabets fornedrelser, gensynet med mor og søstre i en flygtningelejr, den problemfyldte hjemkomst til sidst, alt er i detaljer omkring de mange personer levende og indtrængende beskrevet, absurd og pinefuldt at læse, ubegribeligt og skræmmende. Goshy erfarer med håb og skam, at følelser og handlinger er de samme på begge sider, men bogen tenderer sympatien for den forulempede part. Den er fyldt med spænding og drama, men det ligger langt fra dens ærinde, så det må være den modne og reflekterende, evt. voksne læser, der skal rystes over den galskab, mennesker kan drives ud i i en given situation.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 5 (2001)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 118, nr. 5 (2001)


BUM

Årg. 18, nr. 3/4 (2000)

af

af

Bo Nake

Årg. 18, nr. 3/4 (2000)