Bøger / faglitteratur

Som det plejer at være derhjemme : væk fra institutionskulturen på plejehjem


Beskrivelse


Om en række danske plejehjem, der er i gang med udviklingen af en ny pleje- og omsorgskultur ud fra plejehjemsfilosofien Eden Alternatives ideer og principper om at afhjælpe ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed hos ældre på plejehjem.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. apr. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 26. apr. 2018

Beskrivelse af et plejehjemskoncept og en filosofi, Eden Alternative, der praktiseres på 17 plejehjem i landet. For institutionsledere og personale på plejehjem.

Tankegodset bag Eden Alternative er startet ved en amerikansk læge. Han opdagede i sin praksis, at de tre lidelser, der er mest fremtrædende ved beboerne på ældreinstitutionerne er ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed. To kvinder indførte i 2008 tankerne i Danmark og har uddannet sundhedsmedarbejdere i tankerne. Dyr, planter og børn indgår i den nye plejehjemskultur, hvis hovedformål er at bevæge sig fra en institutionskultur til en kultur, der virker som en forlængelse af de hjem, som beboerne kommer fra. Hjemlige møbler, selvbestemmelse hvad angår spisetider, inddragelse i beslutninger og vægt på nærhed og oplevelser istedet for et klinisk blik på de ældre. Der beskrives et antal cases fra de 17 plejehjem, der praktiserer konceptet.

Institutioner er under forandring, også på plejehjem er der stor forandring i gang i den retning, der beskrives, også selvom man ikke kalder sig Eden plejehjem. Det er en naturlig udvikling, hvor borgerne ikke finder sig i standardiserede institutionskulturer. Sympatisk bog, der kan bruges til inspiration og nytænkning, men der bruges rigtig meget plads og mange gentagelser på et forklare et enkelt og tiltalende syn på fremtidens plejehjem.

Der er oversat 2 titler af konceptets grundlægger: Eden Alternative håndbogenLiv værd at leve og Liv værd at leveDer er oversat 2 titler af konceptets grundlægger: Eden Alternative håndbogen og .