Både for de professionelt engagerede og de generelt kunstinteresserede orienteret mod periodens kunsthistorie. Tilgængelig og velskrevet kunstformidling.
Barnes er en af vor tids bedste og mest læseværdige essayister. Her er det en årelang interesse for fransk modernistisk malerkunst, der er genstand for hans refleksioner med essays om 12 kunstnere i perioden fra midt 1800-tallet til ca. 1920: Géricault, Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Redon, Valloton, Bonnard, Vuillard, Brauque, Magritte og "undtagelsen" den amerikanske popkunstner Claes Oldenburg. I essayet om Géricault analyseres indsigtsfuldt tilblivelsen af forstudierne til det endelige mesterværk: "Scene fra et skibsforlis" fra 1819 - med vægt på det psykologiske og mentalitetshistoriske, ikke det malertekniske. I andre essays, fx om Braque, tegnes et bredere billede af kunstnerne og samtiden. Barnes har en stor og anekdotisk indsigt i det han beskriver, vidende uden at docere.
I gennembrudsværket En verdenshistorie i 10 1/2 kapitel skrev Barnes for første gang om maleren Géricault. Og interessen for den franske kunstperiode mellem realismen og modernismen, perioden omkring 1850 til ca. 1920 blev vakt. Ligesom det selvbiografiske essay Ikke noget at være bange for og mesterromanen Flauberts papegøje formidler Barnes en særlig indsigt på tværs af genrer.
Eminent og indsigtsfuld essaysamling med portrætter af 12 betydelige franske billedkunstnere i perioden mellem realismen og modernismen.