Romanbiografi i dokumentarisk stil om forfatterens mor, som hun selv kunne have fortalt sin historie. Sonja fra Hviderusland var jøde og kom til Danmark som flygtning, da hun var 17 år gammel. For læsere med interesse for russisk-jødiske forhold i det 20. århundrede.
Sonja levede 1897-1977 og oplevede begge verdenskrige. Hendes livsfortælling beskriver dels de historiske begivenheder og vilkårene for russiske jøder, dels omskiftelser og familiesammenhold på godt og ondt. Hendes 91-årige søn har skrevet biografien i jeg-form, altså med Sonjas stemme, efter sin erindring samt efterladt materiale. Et mangfoldigt udvalg af fotos illustrerer bogen, der har betegnelsen "doku-roman" trykt på forsiden. Bogen har forord af Morten Thing, der er forfatter til De russiske jøder i København 1882-1943.
Bogen er måske nok skrevet som en dokumentarisk roman, men den læses og kan formidles som en biografi. Den virker veldokumenteret med mange familiefotos og historisk baggrundsstof, og man fornemmer ikke de fiktive elementer, der gør det til en roman, ud over jeg-formen. Man får et spændende indblik i de russiske jøders livsvilkår, både i hjemlandet for mere end 100 år siden og i Danmark.
Om samme emne findes også ImmigranterFortællinger fra vores livHvide rose : de østeuropæiske jøder i København 1905-1920 og Rachlins Fortællinger fra vores liv. En sammenlignelig biografisk roman kunne være Hvide rose : dokumentarisk roman om Hans og Sophie SchollOm samme emne findes også Immigranter : de østeuropæiske jøder i København 1905-1920 og Rachlins . En sammenlignelig biografisk roman kunne være Hvide rose : dokumentarisk roman om Hans og Sophie SchollOm samme emne findes også Immigranter : de østeuropæiske jøder i København 1905-1920 og Rachlins Fortællinger fra vores liv. En sammenlignelig biografisk roman kunne være : dokumentarisk roman om Hans og Sophie Scholl.