Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sort hedder en sten : mellem hedenskab og kristendom i 1000 år


Beskrivelse


Om den hedenske tro der har levet i det skjulte i Danmark og i Norden lang tid efter kristendommens indførelse.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 27. feb. 2018

Hedenskabet havde stærkere tag i danskerne end nogen skulle tro. Odinisme, Tor-dyrkelse og Loke-tro florerede langt op i århundrederne og satte sig spor overalt. Blev danskerne nogensinde helt kristnede? Vi kommer nærmere et svar i denne dybdeborende bog om Danmarks fortid. For historisk interesserede.

Kirken bekæmpede hedenskabet efter Danmarks kristning, og brugte voldsomme metoder til omvendelse af de vantro, men Asatroen, troen på troldene og de magiske runer fortsatte. Flemming Chr. Nielsen afdækker ved hjælp af kildelæsninger, de rapporterede sager om overtro og viser ukendte sider af bonde- og almuetroens religiøse praksis. Nielsen genfortæller folkesagn og myter med rødder i den gamle Asareligion og gransker bl.a. i stednavne og runer.

Bogen er elementært spændende, godt fortalt og bærer præg af en omfattende research, men det er Nielsens evne til at formidle det omfattende kildemateriale og levendegøre de gamle fortællinger, der gør bogen vellykket, også til ren lystlæsning. Fx er den korte gennemgang af runeskriften, en af de mest underholdende og bedste jeg har læst. Jeg vil tro at selv den mest velbevandrede i nordisk mytologi og naturreligion, går klogere fra endt læsning.

Danskernes naturdyrkelse kan man læse mere om i bl.a. Nordisk bondereligionDa danerne blev kristneThor-kult i vikingetiden, mens Da danerne blev kristne og Thor-kult i vikingetiden fortæller om overgangen til kristendommenDanskernes naturdyrkelse kan man læse mere om i bl.a. Nordisk bondereligion, mens og Thor-kult i vikingetiden fortæller om overgangen til kristendommenDanskernes naturdyrkelse kan man læse mere om i bl.a. Nordisk bondereligion, mens Da danerne blev kristne og fortæller om overgangen til kristendommen.


Kristeligt dagblad

d. 13. apr. 2018

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 13. apr. 2018


Chaos

Nr. 71 (2019)

af

af

Rune Hjarnø Rasmussen

Nr. 71 (2019)