Bøger / faglitteratur

Spændvidder : om kunst og kunstpolitik


Beskrivelse


Spændvidder er en analyse af kunstens forhold til samfundet i det moderne Danmark og af den offentlige kunstpolitik. Spændvidder er også en tankefigur, en måde at se på udfordringer, problemer og dilemmaer i kunsten og i kunstpolitikken. Spændvidder kan både være noget, der gensidigt udelukker hinanden, enten er man i den ene ende af broen eller også er man i den anden. Men spændvidder kan også betyde, at man befinder sig på broen, et sted mellem det ene og det andet, og at man rummer både noget af det ene og noget af det andet. Spændvidder kan være et både-og begreb, men det kan også være et enten/eller begreb. Spændvidder analyserer og stiller spørgsmål til kunsten og kunstpolitikken. Det er dagsordenen for den kunstpolitiske diskussion og denne diskussions hovedtemaer, der fremlægges i bogen. Hvorfor skal kunsten støttes af det offentlige? Hvad er hensigten med offentlig støtte? Hvor autonom skal kunsten være? Samarbejde mellem kunst og skole og mellem kunst og erhvervsliv – er det godt? Hvorfor er armslængdeprincippet vigtigt i kunstpolitikken? Spændvidder er skrevet af syv humanistiske forskere fra Aarhus Universitet. Analysen er bestilt af Statens Kunstråd.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. dec. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 22. dec. 2010

Værket henvender sig som debatskaber bredt til hele kunstlivet fra bevilgende myndigheder og beslutningstagere til udførende kunstnere og publikum.

Værket er en analyse af kunstens og Statens Kunstråds vilkår og rolle; den er bestilt af Statens Kunstråd og skrevet af forskere ved Århus Universitet. Forfatterne har ikke arbejdet hen mod konsensus i deres debatartikler, målet er ikke at fastslå eller opstille modeller men tværtimod at stille spørgsmål og pege på udviklingsfelter og muligheder. "Kunstpolitikkens opgave er at sikre og udvikle frirum. For fællesskabets skyld er det nødvendigt, at nogen på en oplevelsesbaseret måde undersøger menneskelivet, samfundet og naturen og deres forbindelser", bliver det indledende slået fast. Artiklerne analyserer på denne baggrund en lang række aspekter af kunstlivet med fokus på det skred, som p.t. tegner sig med globalisering og digitale medier, og når langt omkring og giver mange gode bud på muligheder og ændringer, skarpt set og formuleret, ofte og heldigvis provokerende. Værket er et meget nyttigt udspil til Danmark nu og her, der er allerede sat en debat i gang, og værket bør kunne spille en væsentlig rolle som debatskaber i udviklingen af dagens og fremtidens kunstliv på snart sagt alle niveauer. Litteraturliste og web-steder.

Anvendes fx i et felt med Langsted Indfald og udfald, 2005, Bille og Lorenzen Den danske oplevelsesøkonomi, 2008 - og Duelund Den danske kulturmodel, 1995.

Stærkt og skarpt nødvendigt indlæg i dagens kulturdebat.



Informationer og udgaver