Bøger / faglitteratur / erindringer

Spørgsmål jeg er blevet stillet om Holocaust


Beskrivelse


Den jødiske tidligere koncentrationslejrfange Hédi Fried (f. 1924) beretter om sin tid i Auschwitz og svarer på de mange spørgsmål hun har fået om Holocaust gennem tiden.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 16. feb. 2018

Hedi Fried besvarer store og små spørgsmål om sit liv som holocaustoverlever. Bogen kan læses af alle med interesse for jødeforfølgelserne og folkemord.

Formålet med bogen er at oplyse om holocaust, så det aldrig gentager sig. Hédi Fried overlevede holocaust efter ophold i blandt andet Auschwitz og Bergen-Belsen. Hun flygtede til Sverige i 1945, hvor hun stadig er bosat, og uddannede sig som psykolog. Ved siden af sit job, har hun gennem mange år holdt foredrag for skoleelever,. Denne bog gengiver nogle af de små og store spørgsmål, hun er blevet stillet af eleverne og de svar, hun har givet. Svarene tegner et billede Hédis liv; om hvordan hun blev adskilt fra sine forældre, men var så heldig at have sin søster ved sin side. Hun beretter om opholdene i lejrene og den forfærdelige sult, der har fulgt hende gennem hele livet. Hun taler om modtagelsen i Sverige og om at måtte opgive tanken om sit liv før holocaust. Hun prøver også at gøre klart, at det først meget sent i forløbet gik op for hende, at det var et folkemord, der var i gang.

Fried har en fantastisk måde at beskrive sit livs mareridt på. Særligt betagende er hendes måde at forklare, hvordan tingene overhovedet kunne eskalere så meget, at holocaust kunne finde sted. I al sin enkelhed en fantastisk bog, der gør det klart, at man aldrig må acceptere uretfærdighed.

Der findes en lang række biografier om overlevende fra Auschwitz, bl.a. Flugten fra Auschwitz.


Kristeligt dagblad

d. 7. apr. 2018

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 7. apr. 2018


Politiken

d. 24. mar. 2018

af

af

Steffen Larsen (f. 1943)

d. 24. mar. 2018


Jyllands-posten

d. 3. juni 2018

af

af

Henrik Jensen (f. 1947)

d. 3. juni 2018


Børn & bøger

Årg. 71, nr. 5 (2018)

af

af

Kirsten Aggerholm (f. 1934)

Årg. 71, nr. 5 (2018)