Bøger / faglitteratur / erindringer

Sprællemanden - og andre fortællinger fra Frihedskampen
SOE-agenten : besættelsen, der varede 60 år


Beskrivelse


Sprællemanden ...: Oberstløjtnant Børge Jensen (1918-1990) fortæller om flere af sine oplevelser i frihedskampen, hvor han var involveret i efterretningsvirksomhed, kurérvirksomhed og var med i modstandsorganisationen "1944".
SOE-agenten: Om faldskærmsmanden Poul Hansen (1921-2004), som blev rekrutteret til SOE, men faldt i unåde hos sine overordnede i modstandsbevægelsen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. feb. 2006

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 1. feb. 2006

En lille bog om to markante personer fra modstandskampen. Først en erindringspræget beretning om/af oberstløjtnant Børge Jensen, der 9. april som soldat flygtede til Sverige. Han vendte hurtigt tilbage og kunne under dække af arbejdet i DSB ofte relativt udramatisk operere som efterretningsagent og kurer. Senere trådte han ind i den mere martialske modstandsorganisation 1944, hvor vi hører om kampe og episoder omk. besættelsens kendte skikkelser, især efter 4. maj. Anden mere historisk bearbejdede del handler om SOE-agenten Poul Hansen, der pga. kommunistiske sympatier faldt i unåde i modstandsledelsen og blev afskediget via en forfalsket ansøgning. Hans noget mere interessante historie kunne således først fuldt udforskes og skrives nu 60 år efter. Det er vigtigt, at disse beretninger bliver nedskrevet, og modstandsarbejdet også huskes for andet end sabotage og andre dramatiske episoder. Begivenhederne omk. Poul Hansen er tankevækkende og vigtige pga. oplysningerne om de politiske og sociale skel i både SOE og modstandskampen. Men er hensigten at formidle historien bredt til eftertiden, skal det efter min vurdering være med en helt anden samtidsatmosfære og udnyttelse af det åbenlyse spændingspotentiale end i den første talesprogsprægede og for mig til tider lidt private fremstilling om Børge Jensen. Forside med modstandsarmbind og ill. af samtidige s/h fotos.