Bøger / faglitteratur

Sprogets tyranni


Beskrivelse


Om sprogets begrænsning af kunsten og kunstoplevelsen og om tekstliggørelsen af kunsten gennem tiderne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2009

af

af

Jens Hjøllund

d. 15. sep. 2009

Et aktuelt indlæg i debatten om kunstens rolle og funktion og polemisk i forhold til de institutionelle rammer den indgår i.

Akxel Bolvigs polemiske bog tager afsæt i det forhold at man - konfronteret med et visuelt kunstværk - ikke kan lade være med straks at verbalisere og italesætte sin umiddelbare oplevelse af værket. Kunsten bliver i stigende grad afhængig af og defineret af sin (kunst)historiske, sociale og æstetiske kontekst. At dette langt fra er nogen ny foreteelse, dokumenterer forfatteren ved hjælp af eksempler fra kunsthistorien, lige fra middelalderens kalkmalerier til nutiden, hvor kunsten som en del af oplevelsesøkonomien iscenesættes og kurateres på en måde som gør det muligt at forstå konteksten, men ikke nødvendigvis kunstværket selv. I stedet argumenterer forfatteren for billedets åbne meddelelsesstruktur, når det opleves i kraft af sine egne umiddelbare og sanselige kvaliteter.

Foruden et stort kunsthistorisk forfatterskab af bøger og afhandlinger om danske kalkmalerier og billedanalyse har den tidligere professor ved Københvns Universitet også udgivet flere romaner, senest Klimakonspirationen, 2009.

Trods sit historiske perspektiv er bogen stærkt polemisk og kritisk, især i forhold til samtidskunsten og i særdeleshed i forhold til den måde den formidles og iscenesættes på. Fremstillingen har karakter af en række punktnedslag, og de mange indlagte citater giver den et noget kalejdoskopisk og springende præg.


Jyllands-posten

d. 22. okt. 2009

af

af

Tom Hermansen

d. 22. okt. 2009