Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Stakkels Peddersen


Beskrivelse


Peddersen er sur og i meget dårligt efterårshumør. Derimod er hans kat Findus rigtigt i hopla, og han beslutter at muntre Peddersen op med en fisketur.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Eneboeren Peddersen og katten Findus kendes fra de to foregående, Pandekagekagen (84/42) og Rævejagten (86/43). Peddersen er her meget trist og nedtrykt til mode og formår ikke andet end atstirre grublende ud af vinduet på efterårsvejret. Findus vil vise ham, at der stadig er noget ved livet ved at lokke ham med på hans yndlingsbeskæftigelse, aborrefiskeri. Det lykkes langt om længeefter alskens hitte-på-somhed, og Peddersen oplever til sidst, at stille tænksomhed i en lille båd på en skovsø er bedre end ørkesløse grublerier ved vinduet. Den ret lange historie, der er tæt sati brede blokke fint indpassede på siderne og fortalt i et frit, ligefremt sprog, holdes oppe af de herlige illustrationer. Det er helsides, fint farvelagte tegninger, ofte med bevægelser fra etbillede til det næste. De viser råhyggen i et svensk ødegårdsmiljø og flotte naturbilleder. De vrimler med pudsige og absurde detaljer, der egentlig er fremmede for hovedhandlingen, men gør, athistorien om tristhedenikke bliver spor sørgelig. Bogen henvender sig til børn inden skolealderen, men efter oplæsning vil eleverne i de yngste klasser også kunne gå på opdagelse i de festligebilleder. Teksten kan først selvlæses fra 3.-4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

3. billedbog om Peddersen og hans kat Findus. Peddersen har efterårsdepression, og det går bl.a. ud over katten, der indser, at den eneste kur er at lokke ham ud at fiske, for så bli'r hanglad igen. Efter flere forsøg lykkes det også, og da P. først kommer igang og ud i den smukke natur, vender humøret tilbage, især da det lykkes dem at fange et par fisk. Bogen ligner de to andre iserien meget: en lang lidt omstændelig men underfundig historie ledsaget af naturalistiske akvareller i klare, farvemættede nuancer i en dygtig farvelægning og fyldt med pudsige eller sjove smådetaljer og sidehandlinger. Enkelte opslag over 2 sider (fisketuren) er flotte, stemningsmættede naturscenerier fra det svenske efterårslandskab. Historiens budskab om at irritabilitet ognedtrykthed kan løses op, når man kommer i gang rent fysisk og bliver optaget af praktiske gøremål, vil kunne forstås af børn fra ca. 5 år, som også er store nok til at forstå billederne beståendeaf flere handlingsforløb på éngang (f.eks. er katten afbildet 13 gange på ét opslag). En varm og levende billedbog (god oversættelse), der vil blive værdsat mindst lige så meget som sine 2populære forgængere.


Jyllands-posten

d. 1. aug. 1988

af

af

Jakob Gormsen

d. 1. aug. 1988