Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Størst er barnet : artikler om barnet i Kaj Munks forfatterskab


Beskrivelse


Om digterpræsten Kaj Munks (1898-1944) syn på barnet i en række skuespil, samt i enkelte prædikener, manuskripter og historier.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. sep. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 29. sep. 2010

Værket henvender sig til specielt et publikum med interesse for Kaj Munks forfatterskab og generelt til læsere med interesse for hans periode i litteraturhistorisk perspektiv.

Antologien er blevet til som en tematisk undersøgelse af barnets betydning ikke blot i Kaj Munks dramatik men i hele hans forfatterskab, skrevet af en lang række kendere, ikke blot fra Danmark. Nogle bidrag holder sig meget stringent til netop barnet, fx Henrik Nygaard Andersen i sit bidrag om dramaet Ordet, hvor det afsluttende mirakel, hvor Inger opvækkes fra de døde, netop afhænger af barnet, den lille Maren. I sit kapitel om dramaet Egelykke beskriver Johs. Nørregaard Frandsen indledende selve barndommens historie i vores kultur som optakt til sin analyse. I andre afsnit fornemmes barnet mere som hvad man kunne kalde et vandmærke i bidragene, der kommer både langt omkring og dybt ind i forfatterskabet på et fagligt højt niveau, hvor den interesserede kan finde mange gode pointer og nye veje ind i hele Munks forfatterskab. Litteraturfortegnelse ved de enkelte bidrag. Forfatterportrætter bagest.

Samme forlag har tidligere udgivet den parallelle antologi Kaj Munk - opgørets dramatiker, 2008, og det nye værk er fuldt så anvendeligt som dette, fx i et samspil med Daugbjerg Kaj Munk og Tyskland, 2008, antologien Ordet på bordet, 2004, og Per Stig Møllers Kaj Munk, 2003.

Vægtigt og centralt bidrag til den jo stadigt voksende litteratur om Kaj Munks forfatterskab.


Kristeligt dagblad

d. 6. dec. 2010

af

af

Claus Grymer

d. 6. dec. 2010



Informationer og udgaver