Bøger / skønlitteratur til børn

Stor og stærk


Beskrivelse


Havregrød er sundt, for det bliver man stor og stærk af, men da drengen en morgen er blevet mægtig stærk, er det ham der bestemmer derhjemme. Så nu er det slut med havregrød!

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Bodenhoff

d. 18. dec. 2018

Kim Fupz Aakeson har siden sin debut i 84 forfattet og illustreret over ti børne- og billedbøger i den barokke, originale genre. Stor og stærk er en billedbog hvor magtforholdet forældre/børnbliver vendt på hovedet. Drengen der fortæller må meget mod sin vilje hver morgen stå op og klemme en portion havregrød ned »for at blive stor og stærk«. Og ganske rigtigt, en skønne dag er hanblevet stor og stærk, og så bliver det ham der bestemmer - at forældrene skal spise lakridskonfektlagkage hver morgen, spille fodbold og bygge sandslotte og ellers gøre, som han siger. Da de tilsidst tigger om i det mindste at få en portion havregrød er svaret nej, for så ville de jo bare blive store og stærke. Det er sjovt, men også lidt tyndt for en Kim Fupz Aakeson, og ideen er brugtfør. De enkle, stærkt karikerede akvareltegninger, der dækker bogens højresider, er i hans kendte stil, og sproget er som sædvanlig godt, enkelt og friskt og med ironiske gentagelser afvoksenfraser. En skæg bog somvoksne og børn kan more sig over sammen. For de 4-7-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Af omfang og opsætning ligner bogen den tidligere Verdens grimmeste pige (89/41), men indholdet er nu noget anderledes kontant og direkte og har ikke den foregåendes herlige blanding afrablende fantasi, poesi og humor. Her er det en historie om den omvendte verden, hvor den svage jeg-fortæller en morgen vågner og er kæmpestærk. Han bruger nu sin styrke til at få magt over deforældre, der under trussel om en endefuld tvang ham til at spise havregrød. Men hvor forældrene brugte deres magt til at få ham gjort stor og stærk, bruger han sin magt til at holde forældrenenede i fortsat svaghed og udnytter dem til at få tilværelsen indrettet helt efter sit eget hoved. Teksten på alle v-siderne er ligefremt fortalt med mundrette replikker og en begrebsverden forbørnehavealderen. Den halve snes billeder på h-siderne er hurtigt oversete, groteske hverdagssituationer i den kendte primitive streg med karikerede personer i en meget enkel billedopbygning udenmange detaljer. Farvelægningen erflader med tynde pastelnuan-cer uden angivelse af baggrund. Børn inden skolealderen, der får historien læst højt, vil nok nyde at fantasere sig ind i en sådanomvendt hvad-nu-hvis-verden, men vil vanskeligt fange ironien i den spinkle historie.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2014

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 27. jan. 2014

Nyillustreret udgivelse af billedbogen fra 1990. En bog, som kan bruges til kraftkarle fra 3 og måske også til en snak om sund kost og det modsatte i institutionerne.

1990 er immervæk snart nogle år siden, men historien holder såmænd endnu. Her har vi nemlig en dreng, der er blevet tvunget til at spise ækel havregrød dag ud og dag ind med truslen om en rask endefuld hængende over hovedet og nu langt om længe kan tage en velfortjent hævn over forældrene. For en skønne morgen sker det jo. Han vågner og er blevet både stor og stærk, og nu er det ham, som bestemmer. Menuen står straks på lakridskonfektlagkage, pizza og hindbærlimonade, og det er slut med med at gå på arbejde. Her skal leges, gynges og ses tv i timevis. Sund mad kan forældrene kikke i vejviseren efter, de skulle jo nødig blive store og stærke! Teksten er den samme veloplagte og mundrette, men bogen er vokset til dobbelt størrelse, har fået en lækker finish og er frisket voldsomt op med livlige illustrationer, som hopper og danser energisk over siderne med en bomstærk rødhåret knægt i centrum af det hele. Både forfatter og illustrator er gamle bekendtskaber.

Jeg kommer til at tænke lidt på myten om Slaraffenland, hvor alt er omvendt og lidt på en ældre svensk billedbog af Siv Widerberg, hvor forældrene opfører sig som små børn, men af nyere titler er Betty bestemmer det hele (11/37) lidt i samme boldgade.

Den gamle udgave er nok en sølle las rundt omkring, så invester roligt i denne. Historien fungerer stadig.


BUM

Årg. 8, nr. 9 (1990)

af

af

Finn Barlby

Årg. 8, nr. 9 (1990)


Børn & unge

Årg. 22, nr. 4 (1991)

af

af

Birgitte Sønderborg

Årg. 22, nr. 4 (1991)


Berlingske tidende

d. 18. dec. 1990

af

af

lp

d. 18. dec. 1990


Information

d. 10. dec. 1990

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 10. dec. 1990


Weekendavisen

d. 15. mar. 1991

af

af

Jens Andersen

d. 15. mar. 1991