"Efter sigende var det en forbrydelse hinsides al fatteevne. En mand som havde været ude at vandre, havde ringet til avisen. Der lå flere mennesker dræbt i en hytte langt pokker i vold ude i Nordmarka. Slagtet sagde manden. På bestialsk vis." Sådan starter Jan Kjærstads roman om en national tragedie. For læsere af nordisk litteratur.
I 2008 bliver Arbeiderpartiets frontfigur Arve Storefjeld og hans familiemedlemmer fundet myrdet i deres feriehytte. Da de har halsen skåret over, bliver tragedien udråbt til at være terror. Fortalt i tre dele, med tre synspunkter, vises de følelser og problematikker der opstår ved en national tragedie. I bogens første del følger man journalisten Ine Wang der netop er blevet færdig med at skrive en biografi om Storefjeld. I anden del fortælles af Peter Malm, der bliver udnævnt til dommer i sagen om mordet på familien. I sidste del følger vi Nicolai Berge der er ekskæreste til Storefjelds datter Gry, som er blandt de myrdede.
Selvom denne bog på ingen måde omtaler den sande tragedie, er det stadig tydeligt at Kjærstads bog er inspireret af Utøya, og hvordan dette påvirkede en hel nation. Det er en velskrevet roman, og opbygningen med de tre synspunkter og deres overlap fungerer upåklageligt.
For en dybere forståelse for den sande historie om Utøya og den nationale påvirkning kan Seiersteds En af osStørst af alt læses. En anden fiktiv historie om en nordisk tragedie kan læses i Malin Perssons Størst af altFor en dybere forståelse for den sande historie om Utøya og den nationale påvirkning kan Seiersteds En af os læses. En anden fiktiv historie om en nordisk tragedie kan læses i Malin Perssons .