Bøger / skønlitteratur / roman

Storhed står for fald


Beskrivelse


Mens godsejer Hansen bliver mere og mere verdensfjern, overtager den nye inspektør Karlsen magten på Krogården, hvor han beriger sig selv og kører gården ned.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. juni 2008

af

af

Per Månson

d. 27. juni 2008

Som første bind er målgruppen læsere, der interesserer sig for landboliv i mellemkrigstiden.

Forfatteren har sin base i Vendsyssel, som også er rammen for hans serie om russiske desertører. Denne trilogi har han angiveligt skrevet i sin soldatertid i 1957, hvad sproget tydeligt bærer præg af. Den gode arving til Krogården døde i første bind, og den mystiske og sleske Karlsen har overtaget hans plads som inspektør, hvor han systematisk beriger sig selv og kører gården i sænk. Den koleriske gårdejer Hansen bliver mere og mere verdensfjern, og hans retskafne hustru Anna prøver forgæves at redde stumperne. Det er en dramatisk historie, der dog drukner en del i de lange detaljerede beretninger om stort og småt, men der er ingen tvivl om, at der tegnes et sandt billede af de rester af feudalsamfundet, der stadig eksisterede op i forrige århundrede.

Bogen kan ikke læses uden at have været igennem første bind. Selv personlisten udelader hovedpersonerne, og vi dumper midt ind i handlingen, som vi lige så brat forlader i slutningen.

Et sprogligt tungt og meget detaljemættet, men sikkert sandt billede af de mørkere sider ved landbolivet i starten af det 20. århundrede.