Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Sydamerika


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 2010

af

af

Marianne Andreasen

d. 22. mar. 2010

Serien henvender sig til børn fra ca. 4.-6. klasse. Bogen kan bruges til selvstændig læsning, i klasseundervisning, som faglig læsning og til opgaveskrivning, samt til et bredt læsepublikum.

Bogen starter med karakteristiske ting for verdensdelen. Så følger geografiske fakta: landskabstyper og klimazoner, landbrug, migration, bjerge og vulkaner. Vi hører om inkaerne og om europæernes ankomst med ødelæggelse af indianerkulturen til følge. Om deres anlæggelse af miner og plantager og den følgende slavehandel. Udviklingen til i dag af befolkning, uddannelse, sprog og religioner bliver også forklaret. Flora og fauna i den kæmpestore Amazonregnskov bliver beskrevet, og udvindingen af råstoffer med den altødelæggende konsekvens det har for området. Tre lande skildres. Om Peru hører vi bl.a. om Andesbjergene, og den store forskel der er på levevilkårene. Om Argentina beskriver primært pampassen og storbyerne. Om Brasilien er det menneskene i Amazonområdet og Rio de Janeiro, der holder for. Stikord, litteraturliste og webhenvisninger forefindes.

Vil man læse samlet om Sydamerika, er der, f.eks. Sydamerika- kontrasternes kontinent, 1999. Der er flere serier med nyere bøger om de enkelte lande i regionen.

Det er en udmærket bog, der kort fortæller om fælles forhold i det kolossale Sydamerika. Men beskrivelserne er så korte, at hvis man virkelig vil have informationer, må man gå til bøger om de enkelte lande. Det kan undre, at Amazonområdets vitale betydning for hele kloden ikke er nævnt.


Børn & bøger

Årg. 63, nr. 2 (2010)

af

af

Knud Loft Rasmussen

Årg. 63, nr. 2 (2010)