Bøger / faglitteratur / opskrifter

Syre-basebalancen i krop og kost


Beskrivelse


Hvordan de syredannende råvarer påvirker kroppens kemi samt gennemgang af syre-basetabeller, kostvejledning og vejledning i balance og basedannende dagskost. Med opskrifter, der tager hensyn til kroppens syre-basebalance.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Claus Bundgaard

d. 18. dec. 2018

Surhedsgraden af kroppens biokemiske miljø er bestemmende for sundhedstilstanden. Denne »gamle« helsekost-hypotese har kostkonsulent Rie Møller genopdaget og fortæller her kortfattet om sineerfaringer. Ligger kropsvæskens pH uden for et neutralområde, vil det have en uheldig indflydelse på velbefindendet og i ekstreme tilfælde resultere i forkølelse, eksem, nyresten eller alvorligeresygdomme som gigt og kræft. Organismen vil søge mod en balancetilstand ved at omsætte eller udskille overskuddet og kan i den proces få hjælp gennem rigelig motion og venepumpeterapi. Men denbedste regulator er kosten, og da almindelig dansk hverdagsmad hovedsagelig består af syreholdige og syredannende produkter, anbefales og skitseres en overgang til en basisk og siden neutral menu,efter at man gennem faste har ladet kroppen finde sin naturlige syrebase balance. Bogens sidste halvdel indeholder en række vegetariske opskrifter ledsaget af en tabel over de enkelte fødeemnerssyre/baseindhold. Praktiskog let tilgængelig vejledning i en sundere livsførelse og et tiltrængt supplement til Julia Vøldans lille populære bog Plus minus balancen.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. maj 1997

af

af

Britta Liboriussen

d. 6. maj 1997

Ny revideret udgave af forfatterens bog fra 1983. Omslaget er nyt, men viser som det tidligere et udsnit af grønsager i farver. En del af bagsideteksten er skrevet om, og en ny tegner har tilføjet flere små tegninger og peppet andre op, så bogen fremstår i en mere moderne stil. Derudover er forordet omskrevet. Ellers ligner den nye udgave den gamle. Kapiteloverskrifterne er de samme, og det er teksten stort set også. Der er kun sket mindre ændringer. På side 51 i den nye udgave oplyses det, at maden vil være syredannende, hvis den vægtmæssigt består af 60 procent syredannende og 40 procent basedannende produkter. I den gamle er tallene 50 procent. Hvorfor procentfordelingen er ændret, oplyses ikke. Opskrifterne er de samme med et par små ændringer. Der er tilføjet en opskrift på sesamdressing, mens en opskrift på squash-kartoffelfad er udgået og erstattet med en på græske kartofler. Det undrer mig lidt, at forfatteren slet ikke nævner pasta, der i årene siden førsteudgivelsen er blevet meget populært. Der findes andre bøger, der omtaler syre- basebalancen, men ingen så grundig og lettilgængelig. Bogen kan fint anvendes i biblioteker, hvor førsteudgaven er slidt op. Med nutidens mange kostbetingede helbredsproblemer er den mere aktuel end nogensinde.


Berlingske tidende

d. 31. juli 1983

af

af

Jens J. Kjærgaard

d. 31. juli 1983