Bøger / faglitteratur

Tabt, fortabt, fundet igen : om tidlige skader på sindet og deres heling


Beskrivelse


Om det enkelte menneskes muligheder for en intellektuel og følelsesmæssig forståelse af sin egen livshistorie som er forudsætningen for evnen til selvkærlighed og selvomsorg og som følge heraf næstekærlighed.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 1996

af

af

Inge M. Ejsing

d. 20. aug. 1996

Tidlige psykiske skader er de mest alvorlige, og det kræver ofte terapi at bedre følgevirkningerne. I bogen gives der et bud på baggrunden for disse skaders opståen, og på en mulig terapeutisk behandling. Forfatteren har den jungianske analytiske psykologi som teoretisk baggrund, men kombinerer den her med den klassiske psykoanalyse og nogle af Freuds efterfølgere, blandt andet objektrelationsteoretikerne. I bogens første halvdel beskæftiger forfatteren sig, foruden med udviklingen af de forskellige psykiske traumer, med den tidligt skadedes problemer og symptomer, og der gøres en del ud af forældrenes mulige rolle i forløbet. Anden halvdel er helliget gangen i den terapeutiske proces og dens udviklingsmuligheder. I et appendix gøres der kort rede for Jungs menneskesyn. En del af de teoretiske udredninger er illustreret af skematiske tegninger. Bogen bevæger sig stort set på et teoretisk plan, men selv om en del fagudtryk ikke kan undgås er den sprogligt forholdsvis let tilgængelig. Den kan anvendes af professionelle terapeuter, men henvender sig også til den alment interesserede med nogen baggrundsviden indenfor området.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2006

af

af

Britta Liboriussen

d. 14. mar. 2006

1. udgaven af denne bog udkom i 1996. Denne 2. udgave har fået nyt, moderniseret omslag. Den sort/hvide forside viser en bamse og et barn, der kigger længselsfuldt ud mod læseren. På en flap forrest i bogen er der en kort omtale af forfatteren. På en flap bag i bogen er der et mindre uddrag af en anmeldelse af Niels Højlund i Ekstra bladet og en anbefaling fra Rådgivning om Spiseforstyrrelser. Dette er de eneste ændringer fra 1. udgaven. Tekst, litteraturliste, noter og bagsidetekst er identiske med 1. udgaven. Bogen er efterhånden blevet en klassiker. I første del af bogen beskriver forfatteren udviklingen af de tidlige skader på sindet. I anden del gennemgår forfatteren, hvordan den voksne og terapeuten kan arbejde med heling af barndommens sår. Jytte Back Grønkjær tager udgangspunkt i Jungs teorier, men inddrager også Freud og andre psykologer. I et lille appendiks forklarer forfatteren kort Jungs menneskesyn. Bogen henvender sig til psykologer, terapeuter og læsere med et vist kendskab til Jungs teorier. Den afsluttende litteraturliste er ikke ført op til i dag og mangler derfor den nyere litteratur om emnet. En klassiker, der stadig har interesse for alle, der arbejder med psykologi eller bare ønsker større selvindsigt og viden om Jungs teorier.


Sygeplejersken

Årg. 97, nr. 14 (1997)

af

af

Benedikte Exner

Årg. 97, nr. 14 (1997)


Ergoterapeuten

Årg. 59, nr. 4 (1998)

af

af

Lis Ahlfors

Årg. 59, nr. 4 (1998)


Information

d. 20. sep. 1996

af

af

Finn Abrahamowitz

d. 20. sep. 1996