Bøger / skønlitteratur / landliv

Tæjelownssjow : øjebliksbilleder i jydsk mundart


Beskrivelse


Udgivet i anledning af billedhugger Niels Hansen Jacobsens 150-års dag.

I en rammefortælling omkring en længerevarende vågeopgave ved en interimistisk teglovn fortæller en række personer historier i gammel vestjysk dialekt fra Vejen-egnen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. jan. 2012

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 9. jan. 2012

Fra 1880'erne og et halvt århundrede frem, har disse jyske dialekthistorier haft en vis udbredelse, men i dag er det formodentlig et meget lille mindretal udenfor dialektforskernes kreds, der vil være i stand til at læse dem ubesværet.

Jacob Jacobsen (1856-1901) er i dag fuldstændig glemt. Han udgav bl.a. en række fortællinger på jysk, hvoraf de foreliggende er hans kendeste. Bogen er en rammefortælling, hvor en flok naboer er samlet omkring en husmandsteglovn (deraf titlen). Mens de våger de sidste aftner over ovnen fortæller de historier på samme måde som i Blichers E Bindstouw. Historierne er som ofte før på jysk, holdt i en lun underspillet tone. Bogen gengiver parallelt den originale dialekttekst og en rigsdansk bearbejdning. Ud over det dialektale er også beretningernes historier fra attenhundredetallets dagligliv af interesse for fagfolk. Bogen indeholder endelig en kort introduktion til dialekt-litteratur samt en kort introduktion til forfatteren, der var billedhuggeren Niels Hansen Jacobsens storebror, og det er da også i anledning af dennes 150-års dag, Vejen Kunstmuseum udgiver bogen.

Fortællingerne er udkommet i en række udgaver og oplag uden dansk oversættelse mellem 1888 og 1921.

I en rammefortælling omkring en længerevarende vågeopgave fortæller en række personer historier i gammel vestjysk dialekt fra Vejen-egnen. Historierne gengives parallelt i dansk oversættelse.