Bøger / faglitteratur / biografier

Taget af tyskerne : danskere i 2. Verdenskrig


Beskrivelse


Om de personlige følger og efterfølgende psykiske men af besættelsestiden og modstandskampen for såvel frihedskæmpere som gestapofolk og for deres ægtefæller, deres børn og børnebørn.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Kresten Søe Christensen

2007

Til alle interesserede i besættelsestiden.

Bag bogen ligger et projekt fra Rehabiliterings- og Forskningscenteret for Torturofre, hvor forfatteren, som har årelang lægebaggrund, har undersøgt tysk tortur af danske modstandsfolk med opfølgning af de psykiske langtidsfølger gennem tre generationer. Bogen kortlægger omfanget og arten af torturen og identificerer både ofre og bødler, deres baggrunde, holdninger, reaktioner på torturen og senere skæbne ved arkivstudier. Ligeledes belyses baggrunden for, at folk blev enten torturbødler eller modstandsfolk. Sideløbende er børn og børnebørn af både ofre og bødler (hvor faktisk 200 i sin tid blev psykologisk testede) opsporet og interviewet mht. langtidsfølgerne. Efter en indledning på højt niveau om baggrund og præmisser folder skæbne efter skæbne sig ud i interviews, som er svære at slippe, og fremstillingen går derefter både i niveau og form lige ind hos enhver med interesse for besættelsen. Bogen fænger utroligt og er på flere måder svær at lægge fra sig. Primært fordi den formår at gøre sit emne så vedkommende, men også fordi analysen og fremstillingen sker på baggrund af en udmærket fremlagt samtidsramme og ikke nutidens måske mere taknemmelige efterrationalisering.

En bog om et lignende emne er fx Øvig Knudsens Birkedal.

Et særdeles vedkommende og kompetent almengjort stykke historie, der gennem interviews analyserer og kortlægger en række tragiske skæbner hos både bødler og frihedskæmpere gennem tre generationer.


Ugeskrift for læger

Årg. 170, nr. 17 (2008)

af

af

Per Vestergaard

Årg. 170, nr. 17 (2008)


Jyllands-posten

d. 6. nov. 2007

af

af

Bent Jensen

d. 6. nov. 2007


Kristeligt dagblad

d. 13. dec. 2007

af

af

Aage Trommer

d. 13. dec. 2007


Berlingske tidende

d. 17. nov. 2007

af

af

Claes Kastholm Hansen

d. 17. nov. 2007


Historie

2008, nr. 2

af

af

Henrik Lundtofte

2008, nr. 2


Månedsskrift for praktisk lægegerning

Årg. 86, nr. 2 (2008)

af

af

Troels Kardel

Årg. 86, nr. 2 (2008)