Bøger / faglitteratur

Tal! - sammen


Beskrivelse


Om hvordan vi ved at forstå, vores talehandlinger og den magt talen har, kan blive bedre til at tale på en måde, der åbner for rummelige fællesskaber, hvor flest muligt har indflydelse, og hvor vi udfordrer hinanden til en bred og nuanceret forståelse af vores eksistens i verden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. nov. 2017

af

af

Jytte Bræmer

d. 27. nov. 2017

Samtalen er med til at definere os såvel som menneske som vores rolle i fællesskabet. En lille filosofisk refleksion over samtalens væsen for alle, der interesserer sig for vi menneskers eksistens, og i særdeleshed for folk der arbejder professionelt med kommunikation.

Der er meget på spil, når vi samtaler. Ifølge Løgstrup er samtalerelationen kendetegnet ved, at den talende i første omgang udleverer sig til den anden. Forfatteren er forsker i journalistisk filosofi ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han analyserer, hvordan samtalen er med til at definere os som mennesker, opbygge identitet og placere os i fællesskabet. I de fleste samtaler er magtbegrebet nærværende, ligesom samtalens essentielle rolle i demokratiet sættes under lup. Ytringsfriheden med alle dens paradokser er uundgåelig, når samtalen behandles. Også tavshedens betydning i samtale- og magtrelationen har et kapitel.

Bogen udkommer i serien "Skolen for livet", og har som de andre i serien filosofi og eksistens som omdrejningspunkt. Den er trods det filosofiske perspektiv relativ nem at gå til, er formidlet i et letforståeligt sprog. I en tid, hvor den demokratiske samtale er mere og mere i fokus, er den et interessant og vedkommende bidrag. Som de andre i serien er den i et lille lommeformat.

Der findes en del bøger om samtalen, men oftest behandlet som et redskab i en professionel relation, fx: Befri samtalenSamtalen som værktøj og Samtalen som værktøjDer findes en del bøger om samtalen, men oftest behandlet som et redskab i en professionel relation, fx: Befri samtalen og .