Modernistisk klassiker om valget mellem frihed og kærlighed. For læsere med interesse for klassikere, det moderne gennembrud og kvindesag.
Frøken Elisabeth Due kommer til spidsborgerstaden Halkøbing på en dansk ø. Her skal hun være lærerinde. Hendes virkelige ærinde er dog at samle livserfaring nok til at kunne blive forfatter, dvs. erfaring med ulykkelig kærlighed. Hun bliver indrullet i et trekantsdrama mellem den hun elsker og ham, der elsker hende. Hun vælger den forbudte kærlighed til den langt ældre Grev Høegh. Samtalerne udspiller sig mellem hans nihilistiske livssyn og hendes egen idealisme - samtalerne er tunge af elektrisk uenighed og tiltrækning. Men skal hun vælge den vej, eller sin egen? Bogen indeholder et forfatterportræt ved Hans Otto Jørgensen.
Dialogerne mellem Elisabeth og Høegh er uhyre velskrevne. Selvom historien om valg mellem frihed og kærlighed er en gammel traver, er det godt skrevet. Efterordet fortæller Ravnkildes tre romaners fælles tematik og udgivelseshistorie (at overlevere manuskripter til Georg Brandes for at begå selvmord), men forsøger også at flytte fokus fra sensationsmyten omkring tilblivelsen.
Ravnkilde har et slægtskab med Olivia Levison I udvalgHorden, Ingeborg Stuckenberg og Marie Bregendahl. Hans Otto Jørgensen har endvidere skrevet Horden om det moderne gennembruds nu mindre kendte skikkelserRavnkilde har et slægtskab med Olivia Levison I udvalg, Ingeborg Stuckenberg og Marie Bregendahl. Hans Otto Jørgensen har endvidere skrevet om det moderne gennembruds nu mindre kendte skikkelser.