Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tatla og ånden


Beskrivelse


Tatla og hendes hest Lyn rider en tur til et slot. Lyn går ind i mørket og bliver væk. En ond ånd vil fange Lyn, men Tatla kommer ham til hjælp.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. aug. 2014

af

af

Lisbeth Thue Hansen

d. 13. aug. 2014

De første 6 små bøger i serien Tatlas ø er for børn, der er i færd med at knække læsekoden. De har lix 3/ LET-tal 12. Fra 0. klasse/ 6 år.

I bøgerne optræder hovedpersonen Tatla og hendes hest Lyn. Karakteristisk for alle 6 bøger er de mange gentagelser af ord og sætninger. 1. opslag i bøgerne er ens opbygget. Her præsenteres Tatla, Lyn og en modstander. Historierne handler om Tatla og hesten, der på deres vej møder en ny fjende i hver bog. Det er et dyr/ et uhyre eller lignende, der alle vil hesten eller Tatla ondt. Fordi Tatla har en magisk næse, kommer de altid ud af konflikten. Bøgerne har alle tekstblokke på 5 linjer på venstre side af opslaget og en illustration på højre side. Ligesom teksten gentages i alle bøger, er nogle illustrationer også genanvendt. Umiddelbart betyder de mange gentagelser, at børn hurtigt vil opleve at kunne læse, fordi de genkender ordene. Det vil kunne give nogle børn en succesoplevelse. Andre vil opleve historierne som kedelige og stereotype. Der er ingen optrapning mod et spændende klimaks i indholdet. Kampen mod fjenden ser man på illustrationerne. De er kantede i stregen, og uhyrerne fremstilles meget uhyggelige og grumme.

Jørn Jensen har skrevet flere bøger med samme læseniveau bl.a. Musa maler bil med LET-tal 8. Serien om Klub K af Rikke Dyrhave Nissen har LET-tal 11 og er mere nuanceret i sproget.

Bøgerne er meget lette at læse, men for nogle børn bliver de hurtigt kedelige at læse, fordi udviklingen i indholdet ligner hinanden.