Filmen The butler, 2013 henvender sig med sin kombination af menneskeligt drama og nyere amerikansk historieskrivning til alle med interesse for USA og især 1960'ernes borgerrettighedsbevægelse. Men filmen er samtidig mainstream underholdning og kan formidles som populær historieundervisning i overskriftsform.
Som dreng oplever Cecil Gaines at se sin far blive skudt af en hvid mand. Den afroamerikanske dreng bliver derefter "husnigger" og lærer at tjene underdanigt. Hvilket fører til en stilling som butler i Det hvide hus. Her tjener Gaines i perioden 1952-86 hele syv amerikanske præsidenter og oplever på tæt hold samfundets store begivenheder og omvæltninger. Uden at sige et ord! Filmens dramatiske omdrejningspunkt er forholdet mellem Gaines og hans ældste søn. Denne bliver borgerrettighedsforkæmper og prygles og fængsles jævnligt af politi og racister. Mens far samvittighedsfuldt er den korrekte tjener, som "ingenting ser og ingenting hører!" Instruktøren Lee Daniels har også instrueret den fine Precious, 2009 om verden ifølge en overvægtig sort pige. Men dobbeltfortællingen om et enkelt liv i en kompliceret tid fungerer ikke.
Filmen, der bygger på en sand beretning, er både en tjenende ånds fortælling og en brutal skildring af overgreb på den afroamerikanske befolkning, og placerer sig derved mellem to stole. Tjenerhistorien er suverænt fortalt i James Ivorys Resten af dagen, 1993 og borgerrettighedskampen i Alan Parkers Mississippi burning, 1983.
Dobbeltfortællingen om et enkelt liv i en kompliceret tid fungerer ikke, og filmen er derfor undværlig.