Bøger / skønlitteratur til børn / gys

Tingen i cellen


Beskrivelse


I en celle på et sindsygehospital fortæller Simon Featherwell en præst om, hvordan han under en fisketur bliver inficeret af et grusomt hav-monster.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

The swamp thing hed en tegneserie fra det amerikanske forlag DC om en mand, der bliver til et grønt, slimet monster, som må leve sit liv i en sump for overhovedet at overleve. Det ernærliggende at tro, at Dennis Jürgensen er blevet inspireret af dette hedengangne monster til sin nye bog. Tingen i cellen er nemlig en forvandling af et menneske til et havmonster, der kun kanventilere ved hjælp af havvand. Historien er fortalt som en rammefortælling, vi bliver straks præsenteret for det uhyggelige væsen, som så fortæller sin frygtelige historie på en fængslende ogmedrivende facon til en tilkaldt præst. En fortællesynsvinkel, som desværre kommer til at stå i en skærende kontrast til nutidssekvenserne, hvor væsenet knap kan sætte to ord sammen. I selvemonsterets fortælling er der vistnok også indsneget sig en teknisk fejl: Hvordan kan skibsradioen fungere, når skibets generator er ødelagt? Når disse indvendinger er sagt, skal det siges, at somhelhed er bogen velfortalt, spændende ogfuld af gys og uhygge. Fra første side vækkes læserens nysgerrighed til denne ubestemmelige ting i cellen og dette skal nok fastholde gyser og splatterinteresserede elever fra 13/14 år og op. En bog til kildrende og kriblende underholdning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 18. dec. 2018

Denne gang har Dennis Jürgensen begået en helt sort bog i såvel omslag som indhold - en barsk horrorbog. Amerikansk i både stil, indhold og miljø fortælles historien om, hvordan det gik til,at det 100% gode menneske Simon Featherwell blev anklaget for mord på sine bedste venner. Præsten father McGregory bliver det sidste holdepunkt i Simons tilværelse, inden denne skifter skikkelsetil et amfibievæsen, der er kommet direkte fra Helvede. Bogen begynder i det fængsel, hvor man har indsat Simon, og slutter samme sted, men historien fortælles fra den båd, vennerne tog påhavfiske-tur i, og hvor de mødte et ondt væsen, et monster af uhyrlige dimensioner. Det medførte de katastrofale følger, bogen beskriver til mindste detajle, for alle implicerede. Jürgensen ermåske nok i nogle børns øjne 'konge' på det danske horrormarked, men nogen King bliver han aldrig. Dertil er historien for effektjagende og uden den indre nødvendighed eller morale, der er Kingsvaremærke i de bedste af hansbøger. Meget forhærdede læsere fra 12 år vil dog sluge både bogen og historien råt - ligesom monstret gør ved sine ofre.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Romanen kan være med til at dække den store efterspørgsel på gyserbøger lige nu. Uden den store originalitet serveres en fermt drejet beretning med gedigne gys, som elever i 6.-7. klasse vilelske at gispe over. Skønt sat med ret små typer er bogen let læst i et refererende sprog med korte sætninger, hurtigt skiftende replikker, stadige liniebrud og mange korte kapitler. Efter en kortchokstart til at tænde interessen fortælles langsomt og lidt uspændende om personerne og deres situation for så at accelerere spændingen til de hårrejsende beskrivelser i den sidste del afhistorien. Læseren vil føle sig godt underholdt, men historien er nok hurtigt glemt og vil sandsynligvis ikke forstyrre nattesøvnen - dertil er handlingsstedet for fremmedartet for danske børn, ogbegivenhederne har det drej over i det mystiske og overnaturlige, der gør dem mindre farlige end helt genkendelige og sandsynlige gyserberetninger. Lystfiskeren Simon er indbragt på etstatshospitals lukkede afdeling i enhøjst ejendommelig tilstand, der chokerer alle. Præsten vover sig ind i cellen til ham og får her beretningen om den fisketur, der blev døden for tre menneskerog årsag til Simons omdannelse til et dybhavsuhyre som det, de fik på krogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vera Jensen

d. 18. dec. 2018

Dennis Jürgensen har skrevet en rigtig god 'gammeldags' gyser. En katolsk præst bliver kaldt til et statshospital, hvor en formodet morder ønsker at berette sin historie for ham. Dennebegivenhed er så rammen om 4 menneskers gruopvækkende tragedie midt ude på Atlanterhavet i en lille kutter. Mødet med et fremmedartet diabolsk havvæsen ender i et myrderi, hvor blodet sprøjter omkap med saltvandet. DJ. har i løbet af sin karriere udviklet sig til en rigtig forfatter, der på suveræn vis spænder over flere genrer. På det seneste har han kastet sig over splatterfortællingenog gyseren, der jo har kronede dage med Stephen King, Clive Barker og Dean R. Koontz. Jürgensens værk er nok mindre prætentiøst end ovennævnte herrers - men ikke desto mindre er det et godt plot,som er skruet sammen med en professionel håndværkers sikre greb. Spændingen er stigende bogen igennem, og alene det er flot klaret, når man betænker, at den er drøn spændende allerede fra førsteside. Sproget er godt ogvarieret med velklingende replikker. Forsiden er bemærkelsesværdig, da den ikke har nogen illustration, men har fremhævet forfatter og titel med store typer på sortbaggrund. Fra 12 år og opefter.


Det fri aktuelt

d. 3. mar. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 3. mar. 1992


BUM

Årg. 11, nr. 1 (1993)

af

af

Ib Johansen

Årg. 11, nr. 1 (1993)