Bøger / faglitteratur

Tingenes mærkelige orden : liv, følelse og skabelse af kulturer


Beskrivelse


En biologisk funderet undersøgelse af hvad det vil sige at være menneske - subjektivt biologisk og som socialt væsen i kulturel udvikling.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 2019

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 29. mar. 2019

Hvad skaber menneskelige følelser? Stammer vores moderne kultur fra encellede organismer? Det, og meget andet, får du svar på i denne velskrevede fagbog. Til interesserede i den menneskelige psyke, hvor udgangspunktet er biologien, der bredes ud med filosofi og psykologi.

Professor Antonio Damasio tager med udgangspunktet i følelserne, og en biologisk tilgang til disse, læseren med på en rejse tilbage i tiden. Til en tid før der var mennesker, men hvor noget grundlæggende blev skabt i encellede organismer og derfra videre til insekter og til sidst mennesker. Bogen undersøger homeostasen, en tilstand der regulerer den menneskelige fysiologi i forhold til overlevelse og trivsel. Indholdet er fordelt i tre dele og et stort antal underkapitler med titler som "Om sociale insekters liv", "Hvor kommer følelser fra?" og "Robotter, der tjener mennesker." Bogen afsluttes med omfattende noteapparat og et register.

Tankevækkende og velskrevet fagbog som sagtens kan nydes af almindelige læsere, da komplekse begreber, og videnskabelige greb, formidles på en fornem måde, der rent intellektuelt tager sin læser seriøst. Det er spændende at forfatteren tager udgangspunkt i biologien for at forstå vores moderne kultur og at lade følelser spille en central rolle.

Damasio har tidligere skrevet Descartes' fejltagelseFornemmelsen af det, der sker og Fornemmelsen af det, der sker der kredser om flere af de samme emnerDamasio har tidligere skrevet Descartes' fejltagelse og der kredser om flere af de samme emner.


Information

d. 27. apr. 2019

af

af

Michael Agerbo Mørch

d. 27. apr. 2019


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 56, nr. 4 (2019)

af

af

Henning Strand

Årg. 56, nr. 4 (2019)