Den lille klassiker henvender sig primært til dem, der holder af at læse psykologiske skildringer af hvordan en mand og kvinde tackler deres individualitet og personlighed i kærlighedsforholdet. Anbefal den også til periodelæsning i ungdomsuddannelserne.
Knud Hjortø (1869-1931) er ved at gå i glemmebogen. Han tegner i den lille roman et tidløst, psykologisk portæt af den unge sanselige Helga, som er en kunstner i svøb, og hendes forhold til den intellektuelle og reflekterende lærer Niels Grandlev. Hvordan kan to forskellige personligheder forene sig i et kærlighedsforhold uden at give køb på sig selv? Stærkest står Helga med selvstændighedstrangen, glæden for naturen, som giver hende energi, og hvor hun finder svar på de følelsesmæssige udfordringer hun sættes i. Også i sproget vises forskellene mellem personlighederne.
Knud Hjortø kan sammenlignes med J.P. Jacobsen, Herman Bang og Johs. V. Jensen, men han når ikke samme høje niveau. Romanen udkom i 1905 og senere som en del af en trilogi i 1944. Den tekstkritiske udgave af Henrik Schovsbo og Esther Kielberg er en fremragende gennemgang af værket og forfatterskabet.
Et intenst kammerspil, der i beskrivelse, dialog og refleksion, tegner nogle indfølte portrætter af en mand og en ung kvindes dilemmaer. Den fraværende handling gør den lille roman lidt eksklusiv, men den fortjener absolut en chance igen.