Bøger / faglitteratur / kniplemønstre

Tønderknipling - et tema med variationer (flere sprog)


Beskrivelse


Om tønderkniplingens historie med eksempler i form af arbejdstegninger, såkaldte prikkebreve. Der fortælles om markante personer, som har haft betydning for Tønderegnens udvkling af knipling, også industrielt.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. juni 2013

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 13. juni 2013

For kniplere med nogen erfaring. Også relevant hvis man arbejder med håndarbejdshistorie eller har interesse for Tønder-egnens lokalhistorie.

Forfatteren har haft stor betydning for udbredelsen af det fine, gamle håndarbejde, både i ind- og udland. Bogen gengiver nogle af de artikler og arbejdstegninger, som tidligere har været trykt i det internationale knipleforbunds blad, Bulletin for OIDFA. Forordet oplyser, at Foreningen Knipling i Danmark har i 2013 fokus på den særlige Tønderknipling, der en gang var en hel industri. Prologen er et mindeskrift for bogens afdøde forfatter. Bogens mønstre og ideer kan kopieres eller inspirere andre kniplere til ligeledes at bruge et gammelt mønster til fx et tørklæde. Der er sideløbende engelsk og tysk tekst, dog ikke på alle tegninger.

Karen Trend Nissens kniplebøger er standardhåndbogsserien om knipling, heraf omhandler bind 3 tønderknipling. Om dette emne findes også Astrid Hansens Femten bredere tønderkniplinger og Inge Wind Skovgaards Tønderkniplinger. Den lokalhistoriske vinkel findes i forskellige skrifter, som henvises til i nærværende bog.

Om tønderkniplingens historie med eksempler i form af arbejdstegninger, såkaldte prikkebreve, man kan kniple efter. Bogen indeholder mindeord over forfatteren og fortæller om markante personer, der har haft betydning for Tønderegnens udvikling af knipling, også industrielt. Således er lokalhistorisk interesserede en målgruppe tillige med dem, der beskæftiger sig med håndarbejdshistorie.