Aktuel og medieomtalt bog om tolerance med målgruppe blandt læsere med interesse for kultur- og litteraturhistorie, samfundsforhold og etik. Bogen kan også inspirere opgaveskrivere fra gymnasialt niveau.
Forfatterne er hhv. professor i litteratur og lektor i sprog, og dette er deres første samarbejde på tryk. Trods den akademiske baggrund er bogen ikke særlig vanskelig at læse, sproget er ligetil, og de mange litterære eksempler, der anvendes til illustration, formidles inspirerende og ikke indforstået. Forfatterne gennemgår tolerancebegrebet i forhold til perioder og ideologier fra den tidlige renæssance til nutiden, hvor man slutter ved Jyllands-postens famøse tegninger. Der redegøres for forskellige synsvinkler på tolerance, et begreb som ofte opfattes forskelligt. Tolerance kan fx bruges til at sikre en fred, eller den kan være dynamisk og skabe udvikling. Der er en fyldig litteraturliste og notehenvisninger til bogens kapitler.
Jeg ser ikke andre bøger på dansk, der på tilsvarende vis kobler diskussion af tolerancebegrebet med litteratur- og kulturhistorie. Andre beskriver i højere grad tolerance ud fra politiske og moralske holdninger, og dermed er denne bog et væsentligt bidrag til en både aktuel og eviggyldig debat.
Aktuelt debatindlæg med blivende værdi i kraft af bogens grundige og illustrative gennemgang af århundreders litterære bidrag til forståelse af begrebet tolerance.