Dagmar tager med de hvide busser mod kz-lejren Neuengamme for at hente sin mand hjem. Det bliver en noget anderledes tur, end hun havde forestillet sig. Til læsere af litteratur om menneskeskæbner under 2. verdenskrig.
Dagmar er gift med redaktør Poul Valgren og er bosat i Varde. Hun kommer af små kår og er meget bevidst om sine privilegier. En nat kommer de tyske fly ind syd fra, og krigen er pludselig virkelighed. Poul skriver til de illegale blade og sendes til Neuengamme, da han bliver taget. Det forandrer livet totalt for Dagmar og hendes familie, både mens han er indsat, og efter han er kommet hjem. Forfatterne har tidligere skrevet Pigen fra det store hvide skib, og historierne flettes sammen til sidst.
Der er tale om to garvede forfattere, der kan deres håndværk. Bag historien ligger et stort researcharbejde, og fortællingen glider let. Historien fortælles af Dagmar, men er ikke sort/hvid - frihedskæmperne er ikke kun gode, og tyskerne ikke kun onde. Dagmar er absolut modstander af Pouls arbejde i frihedsbevægelsen og lægger ikke skjul på det. Ligeledes får vi beskrivelsen af det sønderbombede Tyskland og de helt almindelige mennesker, der var krigens ofre. Det gør romanen yderligere troværdig og interessant.
Kirsten Thorups Indtil vanvid, indtil døden handler også om en kvindeskæbne, der er tæt knyttet til 2. verdenskrig. Lotte og Søren Hammers serie "Venner og fjender" handler også om 2. verdenskrig, men ikke udelukkende i Danmark.