Bøger / faglitteratur

Troen og imperiet : Biblen set med palæstinensiske øjne


Beskrivelse


Forfatteren, en palæstinensisk teolog og præst, ser kirkehistorien i mellemøsten i lyset af de bibelske profetier og dagens virkelighed og lægger vægt på at kristendommen i Mellemøsten altid har udviklet sig under tryk fra skiftende emperier - fra tiden Biblen blev skrevet, til i dag.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2014

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 24. mar. 2014

Bogen henvender sig til religiøst interesserede, og finder sted på en lokalitet, Betlehem, som besøges af kristne fra hele verden. Da den er forankret i Palæstina, bliver Palæstina-spørgsmålet også et omdrejningspunkt i bogen og giver den en bredere interessekreds.

Mitri Raheb er kristen palæstinenser. Han har studeret teologi i Tyskland og er vendt tilbage som præst for den lutherske Julekirke i Betlehem. Han har skrevet flere bøger om teologi. I denne ser han på kristendommen fra en palæstinensisk diskurs. Kirkehistorien har siden 1. århundrede koncentreret sig om det kristne virke i Byzans/Østeuropa og i Rom/Vesten. Rahebs vinkel er kristendommen på stedet for dens opståen. Den oprindelige kristendom har if. Raheb altid været under pres fra et imperium. Samme form for imperium udøver staten Israel nu over for kristendommen i Palæstina, ligesom Romerriget gjorde i Kristi tid. Raheb væver i bogens 9 kapitler Bibelens budskab sammen med palæstinensernes historie og situation i dag. Han hylder den ikke-voldelige konfrontation ud fra eksempler, der underbygger det i Bibelen. Til slut en fremtidsvision. Litt. henvisninger.

I 2009 udkom Kenneth E. Baileys Jesus set med mellemøstlige øjne, 1-2, som ser evangelierne og lignelserne som mellemøstlige dokumenter, men uden at referere til nutidens politiske situation.

Jeg mener, at der afgjort er viden og inspiration at hente for danskere, som brugerBbibelen, og for danskere, der rejser i Israel og de palæstinensiske områder.


Kristeligt dagblad

d. 8. apr. 2014

af

af

Kristian Østergaard

d. 8. apr. 2014Informationer og udgaver